Категорія
Новини
Дата

Компанія Мазепи та партнерів починає роботи на новому родовищі бурштину. До проєкту залучили інвестора з Китаю

Компанія «Центр «Сонячне ремесло» бізнесмена Ігоря Мазепи та партнерів починає роботи на Томашгородському родовищі бурштину в Рівненській області. До видобування планують приступити цієї весни, повідомив власник інвесткомпанії Concorde Capital на своїй сторінці у Facebook. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Площа родовища – 457,7 га, прогнозовані запаси – 191 т, зазначив Мазепа.
  • Він розповів, що восени минулого року він з партнерами придбав компанію «Санкамян», яка пройшла всі дозвільні процедури та отримала ліцензію на видобування бурштину в липні 2022 року. 
  • Також, за словами бізнесмена, до проєкту залучили іноземного інвестора. Це китайський підприємець Ванг Чжикай, якого Мазепа назвав «одним із основних операторів китайського ринку бурштину». 
  • «Ванг Чжикай став одним із небагатьох прямих іноземних інвесторів в Україну під час війни», – наголосив Мазепа.
  • За його словами, безпосередній видобуток бурштину планується розпочати навесні. «Проєкт створить близько 100 нових робочих місць, прогнозовані обсяги видобутку становитимуть плюс-мінус 20 т на рік. При цьому лише податки на користування надрами становитимуть майже 1000 грн за кожен кг бурштину, 30% з яких відійдуть місцевій громаді», – зазначив Мазепа.
  • Бізнесмен оцінює обсяг ресурсів на освоєння нового родовища у «десятки мільйонів доларів». «Тож Україна отримає інвестиції, ринок бурштину – продовження легальної історії видобутку та ще більший вихід на зовнішні ринки, а Рівненська область і місцеві громади – нові робочі місця, надходження у бюджет і ліс на місці відпрацьованих ділянок», – вважає Мазепа.

Контекст

У 2017 році Мазепа став співвласником компанії «Центр «Сонячне ремесло», яку в 2007-му заснувала Галина Симха. До 2009 року вона вклала в розвідку родовища 5,5 млн грн. У 2017 році для розвитку бізнесу підприємниця вирішила залучити інвестора. Протягом пʼяти-шести років компанія планує відпрацювати ділянку біля смт Володимирець Рівненської області, на якій залягає близько 40 т бурштину. У травні 2021 року підприємство почало видобуток.

За даними Держгеонадр, Україна посідає третє місце у світі після Польщі та Росії за розвіданими запасами бурштину – близько 1430,8 т. Більша частина покладів знаходиться у Волинській, Рівненській, Житомирській і Київській областях. За даними Міністерства екології за 2015 рік, щороку в Україні видобувається близько 120–300 т нелегального бурштину. Легальний видобуток у 2019 році становив 2,8 т. Законний видобуток – справа трудомістка: потрібно отримати ліцензію і необхідні дозвільні документи, узгодити бізнес-план у державних відомствах та інвестувати у видобуток. В основному легальний видобуток готові потягнути державні та комунальні підприємства.

У 2022 році компанія «Центр «Сонячне ремесло», в яку інвестував Concorde Capital Мазепи, видобула більше 10 т бурштину на $6–7 млн, розповідав інвестбанкір в ефірі «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні