Категорія
Новини
Дата

«Напівтоксична історія». Мазепа розповів про бурштиновий бізнес Concorde Capital

У 2022 році компанія «Центр Сонячне ремесло», в яку інвестував Concorde Capital Ігоря Мазепи, видобула більше 10 т бурштину на $6–7 млн. Про це інвестбанкір сказав в ефірі проєкту «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Мазепа розповів, що коли Concorde Capital починав інвестувати в бурштин у 2017 році, це була напівтоксична історія.
  • «По-перше, це дуже велика екологічна проблема. Я багато літав вертольотом над бурштиновою частиною Полісся – уся ця частина ще за «раннього Порошенка» перетворилася на екологічну катастрофу», – розповів інвестбанкір.
  • По-друге, за його словами, там постійно існувала кругова порука «з мєнтів, депутатів провладних партій та місцевої влади».
  • Мазепа наголосив, що Concorde Capital купив на вторинному ринку чи не єдину на той час легальну ліцензію на видобуток. За його словами, довелося пройти три рішення Кабміну ще за часів премʼєрства Володимира Гройсмана. 
  • «Хоча тоді вони дали зелене світло для інвесторів в бурштин, однак все одно це зайняло для нас роки. І зараз ми є чи не єдиною компанією, яка робить рекультивацію, коли ми саджаємо новий ліс після того, як видобули бурштин. У нас рекультивовано близько 30 га», — розповів Мазепа.
  • «Родовище ми оцінювали у 40 т, ми на них вийдемо», – додав він.
  • Коментуючи можливість нових інвестицій у видобуток бурштину, Мазепа зазначив, що Concorde Capital отримує багато пропозицій щодо купівлі ліцензій. «Але часто ми бачимо папери і розуміємо, що це не завжди прозора історія. Тому що окрім ліцензії на видобуток, тобі треба мати ще й ліцензію на вирубку лісу», – сказав він.

Контекст

У 2017 році Мазепа став співвласником компанії «Центр Сонячне ремесло», яку в 2007 році заснувала Галина Симха. До 2009 року вона вклала в розвідку родовища 5,5 млн грн. У 2017 році для розвитку бізнесу підприємиця вирішила залучити інвестора. Протягом пʼяти-шести років компанія планує відпрацювати ділянку біля смт Володимирець Рівненської області, на якій залягає близько 40 т бурштину. У травні 2021 року підприємство почало видобуток.

За даними Держгеонадр, Україна посідає третє місце в світі після Польщі та Росії за розвіданими запасами бурштину – близько 1430,8 т. Більша частина покладів знаходиться у Волинській, Рівненській, Житомирській і Київській областях. За даними міністерства екології за 2015 рік щороку в Україні видобувається близько 120–300 т нелегального бурштину. Легальний видобуток у 2019 році становив 2,8 т. Законний видобуток – справа трудомістка, потрібно отримати ліцензію і необхідні дозвільні документи, узгодити бізнес-план у державних відомствах та інвестувати у видобуток. В основному легальний видобуток готові потягнути державні та комунальні підприємства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні