Категорія
Новини
Дата

Корпоративний конфлікт навколо «Цитрусу» триває. Компанія Корбана програла апеляційний суд

Південно-західний апеляційний суд задовольнив скаргу ТОВ «Цетехно» на рішення Господарського суду Одеської області, згідно якого компанія мала виплатити майже 1 млрд грн ТОВ «Гаджет Трейдинг». Остання юрособа, за даними YouControl, з березня 2020 року належить юридичній фірмі Генадія Корбана. Кінцевий бенефіціарний власник «Цетехно» — Григорій Топал, один з засновників мережі «Цитрус»

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Судовий процес відбувається в рамках корпоративного конфлікту навколо мережі «Цитрус», який виник влітку 2020 року між засновниками — Григорієм Топалом та Дмитром Зінченко. У них обох було по 50% компанії. Зінченко звинуватив партнера, у рейдерстві. У липні 2020 -го служба безпеки «Цитруса» не пропустила Зінченка на робоче місце
  • Генадій Корбан став учасником конфлікту у березні 2020-го, начебто придбавши частку в бізнесі у Зінченка. Сам Корбан в інтервʼю Forbes розповідав, що зайшов у «Цитрус», як інвестор, збирається зробити компанію більш прозорою та розвивати її як інтернет-ритейлера. Зінченко підтвердив Forbes, що передав Корбану свою частку «в управління» і той допомагає йому «відновити власність над компанією». За його словами, це Топал – незаконний власник. Господарський суд Одеси, за позовом Топала, визнав незаконною угоду з продажу 50% ключової юрособи «Цитруса» — «ЗТ-Інвест». 
  • В червні 2021 року компанія Корбана подала в суд на одну з компаній «Цитруса», якою володіє Топал, майже на 1 млрд грн. Підстава — начебто неоплата за поставлений товар. В жовтні господарський суд Одеси задовольнив позов. Відповідач звернувся в апеляцію. 
  • В січні 2022 року господарський суд Києва заборонив компанії «ЗТ-Інвест» (одне з ключових юросіб ритейлера) користуватися торговельною маркою та доменним імʼям citrus.ua. Під заборону потрапили кирилична та латинська торговельні марки «Цитрус», а також низка інших торговельних марок, що використовуються групою компаній: «ЦИТРУС дискаунт» (CITRUS discount), «ЦИТРУС гаджети та аксесуари», «eton», «like.bike», «AIR MUSIC» та «L.А.Р.Т.І.». Зараз компанія користується доменом www.ctrs.com.ua.
  • Через велику кількість юросіб, які управляють компанією, складно підрахувати фінансові показники компанії. Зараз на сайті ритейлера вказано 46 працюючих магазини в різних містах України. Станом на січень 2022 року у «Цитруса» було 62 магазини. 

Контекст

Загалом після початку повномасштабної війни, попит на ринку побутової техніки скоротився удвічі, розповідав в інтервʼю Forbes CEO «Фокстрот» Олексій Зозуля.

В травні ритейлери прогнозували дефіцит недорогої техніки та електроніки. За словами комерційного директора COMFY Івана Павліка, на вітчизняному ринку вже є певний дефіцит персональної електроніки. Маркетинг-директор «Алло» Артур Матковський, зокрема, очікує дефіциту смартфонів OPPO та vivo, планшетів, Wi-Fi-роутерів, недорогих ноутбуків, дронів та акумуляторів. Цього товару обмаль вже зараз.

Причин цієї ситуації дві: підвищений попит і нестача пропозиції. З початком повномасштабної війни волонтери та військові скупили бюджетні планшети, смартфони, зарядні пристрої, дрони й іншу електроніку. А ритейлери та дистрибутори втратили товарні запаси через війну. Крім «Фокстроту», постраждав Eldorado – деякі склади на сході України у компанії розграбовано. 

До того ж імпортувати нову техніку стало значно складніше: порти, через які в Україну завозили техніку з Китаю, закрито. Авіатранспорт не функціонує. 

І хоча техніку почали завозити, обсяги імпорту невеликі. За словами гендиректора великого дистрибутора техніки та електроніки ERC Володимира Костенка, станом на травень це були 40–50% від довоєнного, залежно від типу товару.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні