Категорія
Новини
Дата

NASA обрало компанію Firefly Aerospace українця Полякова для доставки вантажів у рамках програми з висадки людей на Місяць

Національне аерокосмічне агентство США (NASA) обрало компанію Firefly Aerospace, яка належить українському бізнесмену Максу Полякову, для доставки вантажів у рамках космічної програми Artemis. Вона, зокрема, передбачає висадку астронавтів на Місяць.

Візуалізація космічного апарату Blue Ghost компанії Firefly Aerospace на поверхні Місяця. /firefly.com

Візуалізація космічного апарату Blue Ghost компанії Firefly Aerospace на поверхні Місяця. Фото firefly.com

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На виконання завдань NASA виділило Firefly $93,3 млн на доставку пакета з 10 вантажів загальною масою 94 кг для досліджень і технологічних демонстрацій.
  • Компанія має доставити апаратуру в 2023 році в район басейну на ближній стороні Місяця — Моря Криз, де досліджуватимуть різні умови й ресурси поверхні. Ці дані допоможуть підготувати до польотів туди людину не раніше 2024 року.
  • Для доставки в космос Firefly Aerospace використає свій посадковий апарат Blue Ghost.
  • Вона відповідатиме за комплексні послуги з доставки, включаючи збірку/інтеграцію апаратури в конфігурацію для запуску, запуск із Землі, посадку на Місяць і виконання місії.
  • Це шосте замовлення NASA доставки на поверхню Місяця в рамках ініціативи CLPS.

Контекст

Firefly Aerospace при цьому поки що не запустила жодної ракети, але готується зробити це в середині березня 2021 року. З цією метою активно займається залученням нового фінансування. Виконавчий директор Firefly Том Маркусик зазначив, що наразі розглядають варіанти пошуку додаткового фінансування або в приватних інвесторів, або через вихід на IPO, пише Аrstechnica.

Також Firefly змінює склад ради директорів, у якій уже немає інвестора Макса Полякова і з’явилися двоє людей, що працювали в уряді США. Тепер Поляков переходить із ролі особи, яка приймала рішення, на роль власника акцій. Керувати компанією Firefly буде рада директорів.

«Ці зміни є частиною логічного зростання й розвитку Firefly. Я дуже пишаюся тим, чого ми досягли на сьогоднішній день. Рухаючись вперед, я повністю довіряю команді й новим членам ради директорів», — сказав Поляков.

Наявність повністю американської ради директорів має сприяти прагненням Firefly щодо роботи з держпрограмами США, зокрема оборонним сектором.

Важливі цифри

2016 року Firefly зіткнулася з нестачею коштів. У ситуацію втрутився український інвестор Макс Поляков і надав $210 млн фінансування. Наразі залишилося близько 10% цих коштів, і тепер компанія прагне залучити $350 млн.

Довідка

Компанію Firefly Space Systems було засновано в січні 2014 року. У квітні 2017-го вона оголосила про банкрутство, після чого всі активи підприємства, а також патенти й ліцензійні угоди викупив український підприємець Максим Поляков. 17 травня 2018 року компанія Firefly відкрила в українському місті Дніпрі науково-дослідний центр. Центральний офіс знаходиться в місті Остіні, штат Техас, США, а R&D-центр — у Дніпрі. Там займаються проведенням досліджень та вивченням експериментальних розробок у сфері технічних наук.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні