Категорія
Новини
Дата

Kuaishou відмінила обовʼязкову понаднормову роботу у вихідні. Техсектор Китаю бореться зі скаргами співробітників на перевтому

Китайська компанія Kuaishou Technology, яка є розробником мобільного застосунку для обміну відео Kuaishou, скасувала політику понаднормової роботи у вихідні. Конкуруюча компанія ByteDance, якій належить TikTok, обговорює, чи варто робити те ж саме, пише Financial Times.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Kuaishou і ByteDance використовують звичайну для багатьох китайських технологічних гігантів практику, відому як «великі/малі тижні». Коли співробітники працюють шість днів на тиждень два рази в місяць.
  • Зміна політики може бути повʼязана з двома смертями співробітників гіганта електронної комерції Pinduoduo у січні через перевтому. Це викликало загальнонаціональні дебати щодо графіку роботи «996»: коли співробітники працюють з 9:00 до 21:00 шість днів на тиждень.
  • Водночас існують сумніви, чи цей крок не є формальністю і чи керівники не будуть вимагати «добровільно» продовжувати працювати у вихідні.

Важливі цифри

Через понаднормову роботу помирають близько 745 000 людей на рік, йдеться в дослідженні Всесвітньої організації охорони здоровʼя.

Контекст

Kuaishou уперше ввела схему понаднормової роботи «великі/малі тижні» в січні перед IPO компанії, пише South China Morning Post. Хоча трудове законодавство Китаю забороняє співробітникам працювати понад восьми годин на день і 44 години на тиждень, а понаднормова робота обмежена 36 годинами на місяць, однак великі технологічні компанії не зважають на ці норми. Також самі співробітники охоче перепрацьовують, так як за понаднормову роботу платять приблизно на 20% більше. Однак наразі компанії змінюють свою політику на тлі зростаючого тиску з боку громадськості і влади. Зокрема, ігрова студія Lightning&Quantum Studio Group, що належить Tencent, закликала співробітників йти додому о 18:00 по середах. Понаднормова робота протягом решти тижня, як і раніше, дозволяється, але тільки до 21:00.

Новозеландська страхова компанія Perpetual Guardian провела дослідження чотириденного трудового тижня, у якому робочі години скоротили з 37,5 до 30. У результаті не було виявлено зменшення продуктивності в офісних працівників при збереженні обсягу завдань. Цікаво, що в компаніях деяких найпродуктивніших країн світу, таких як Норвегія, Данія, Німеччина та Нідерланди, співробітники працюють у середньому близько 27 годин на тиждень, зазначає Change Recruitment Group. Натомість Японія, де в компаніях персонал працює понаднормово, займає за продуктивністю праці 20-те місце з 35 країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні