Категорія
Новини
Дата

Через понаднормову роботу помирають близько 745 000 людей на рік, – дослідження ВООЗ

Тривалий робочий день призвів до 745 000 смертей від інсульту та ішемічної хвороби серця в 2016 році. Це на 29% більше, ніж 2000 року, йдеться в дослідженні Всесвітньої організації охорони здоровʼя та Міжнародної організації праці.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Через роботу не менше 55 годин на тиждень 2016 року від інсульту померли 398 000 осіб, а від серцевих захворювань 347 000 осіб.
  • У період з 2000 до 2016 року кількість смертей від серцевих захворювань внаслідок тривалої роботи збільшилася на 42%, а від інсульту – на 19%.
  • Близько 72% смертей припадають на чоловіків. Також значну долю смертей зафіксовано серед людей, що живуть у регіонах Західної частини Тихого океану і Південно-Східної Азії, а також серед працівників середнього та похилого віку.
  • Більшість зареєстрованих смертей припадали на людей у ​​віці 60-79 років, які працювали 55 або більше годин на тиждень у віці від 45 до 74 років.
  • Робота 55 і більше годин на тиждень повʼязана з підвищеним на 35% ризиком інсульту і на 17% вищим ризиком смерті від серцевих захворювань порівняно з аналогічними даними при робочому тижнім тривалістю від 35 до 40 годин.
  • Дослідники заявили, що подовження тривалості робочого дня призводило до погіршення здоровʼя двома способами: через фізіологічну реакцію на стрес, а також через більшу ймовірність шкідливої для здоровʼя поведінки, зокрема, куріння, вживання алкоголю, нездорового харчування.
  • ВООЗ зазначила, що тенденція може погіршитися через пандемію коронавірусу.
  • За словами гендиректора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреїсуса, дистанційна робота стирає кордони між домом і роботою, і, як наслідок, люди працюють довше.

Контекст

У лютому уряд Іспанії ухвалив національний пілотний проєкт, який передбачає запровадження в країні чотириденного робочого тижня. Експеримент триватиме три роки, в рамках якого компаніям пропонують фіндопомогу в разі добровільного переведення персоналу на 32-годинний трудовий тиждень зі збереженням зарплати.

Новозеландська страхова компанія Perpetual Guardian провела дослідження чотириденного трудового тижня, у якому робочі години скоротили з 37,5 до 30. У результаті не було виявлено зменшення продуктивності в офісних працівників при збереженні обсягу завдань. Результати цього дослідження не викликають здивування, враховуючи, що в компаніях деяких найпродуктивніших країн світу, таких як Норвегія, Данія, Німеччина та Нідерланди, співробітники працюють у середньому близько 27 годин на тиждень, зазначає Change Recruitment Group. Натомість Японія, де в компаніях персонал працює понаднормово, займає за продуктивністю праці 20-те місце з 35 країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні