Категорія
Новини
Дата

Курс євро впав до 20-річного мінімуму через ризик рецесії в єврозоні

Євро впав до 20-річного мінімуму по відношенню до долара США, пише Bloomberg. Інвестори сумніваються в підвищенні процентної ставки Європейського центрального банку через зростаючий ризик рецесії в регіоні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Єдина європейська валюта впала на 0,9% до 1,0331 за долар, найнижчого рівня з грудня 2002 року. 
  • Євро впав більш ніж на 8% по відношенню до долара цього року, оскільки рекордна інфляція посилила тиск на домогосподарства та компанії, а разом із наслідками війни в Україні перешкодила здатності ЄЦБ підвищувати ставки так само швидко, як ФРС.
  • Падіння курсу у вівторок супроводжувалися поганою ліквідністю та продажем у парі євро-швейцарський франк.

Контекст

Споживчі ціни у єврозоні зростають рекордними темпами. Рекордно високі темпи інфляції вкотре посилилюють напруженість у ЄЦБ щодо швидкості запланованого підвищення процентних ставок. Інфляція зросла з 8,1% у травні до 8,6% у червні. Причина – різке зростання цін на продукти харчування та енергоносії в багатьох країнах, що нівелювало уповільнення інфляції в Німеччині, зумовлене державними субсидіями на транспорт і електроенергію.

Ціни на енергоносії в єврозоні зросли майже на 42% в червні, оскільки РФ скоротила постачання природного газу в Європу, а ціни на продукти харчування, алкоголь і тютюн зросли на 8,9%.

Раніше президентка ЄЦБ Крістін Лаґард заявила, що регулятор дотримуватиметься плану розпочати підвищення ключових ставок на 0,25 відсоткового пункті 21 липня. Більший крок очікується у вересні, якщо не відбудеться швидкого покращення прогнозу щодо інфляції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні