Категорія
Новини
Дата

Квартальний прибуток найбільшого банку Європи HSBC впав на 28%

Британська банківська організація HSBC повідомила, що її прибуток у І кварталі впав на 28%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, до $2,8 млрд. Банк створив резерви під кредитні ризики в Росії та Китаї. Про це пише The Wall Street Journal.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • HSBC має ризики в Росії в розмірі $1,3 млрд, включно з депозитами в національній валюті на суму $900 млн. Банк створив резерви в розмірі $250 млн для потенційних збитків від російських контрагентів. На відміну від інших кредиторів, HSBC не покинув країну і має там близько 200 співробітників. «HSBC Росія не приймає нових клієнтів і, відповідно, має тенденцію до зниження», – сказав виконавчий директор Ноель Квінн.
  • Резерви в розмірі близько $160 млн банк сформував через кредити, пов’язані із сектором нерухомості Китаю. 
  • Виторг впав на 4%, порівняно з минулим роком, до $12,5 млрд. У банку заявили, що виторг зменшився на $342 млн через «ринковий вплив» у страховому бізнесі HSBC.
  • Жорсткі обмеження щодо COVID-19 і тимчасове закриття відділень у Гонконзі також вплинули на квартальний прибуток.
  • Однак прибуток HSBC зріс порівняно з попереднім кварталом і перевершив консенсус-прогнози аналітиків, оскільки витрати на кредитні резерви були нижчими за очікування.
  • Виконавчий директор Ноель Квінн заявив, що обсяги кредитування в банку зросли, а його бізнеси з персонального банківського обслуговування, страхування та фінансування торгівлі демонструють гарне зростання. «Мене підбадьорює наш початок року», – сказав він у заяві.

Контекст

За словами Квінна, попри економічну невизначеність, підвищення процентних ставок додало більше впевненості в тому, що наступного року банк зможе отримати на 10% більше прибутку. Підвищення світових процентних ставок також допоможе йому досягти довгострокових цілей.

HSBC у середині березня 2022 року заявила, що почне співпрацювати з компанією Animoca Brands, розробником метавсесвіту The Sandbox. Банк придбає ділянку віртуальної нерухомості, яка буде використана для взаємодії з любителями спорту, кіберспорту та компʼютерних ігор.

У компанії пообіцяли опублікувати подробиці співпраці з HSBC найближчим часом. За оцінками аудиторської компанії PwC, ринок метавсесвітів зросте з $45,4 млрд у 2019 році до $1,5 трлн до 2030 року. The Sandbox має понад 200 партнерств, включаючи Gucci, Warner Music Group, Ubisoft, The Walking Dead, Snoop Dogg, Adidas, Deadmau5, Steve Aoki, Richie Hawtin, Atari, ZEPETO та CryptoKitties.

Водночас Квінн у 2021-му говорив, що не планує відкривати підрозділ з торгівлі криптовалютами або продавати цифрові валюти як інвестиції своїм клієнтам. За його словами, банк не займається біткойном, з огляду на його волатильність, і не просуває його як клас активів у межах свого бізнесу з управління активами.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні