Ілюстрація Shutterstock/Getty Images/Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Нобелівський тиждень 2021 року. Чому відкриття лауреатів такі важливі

Ілюстрація Shutterstock/Getty Images/Анна Наконечна

Нобелівський тиждень завершився нагородами для 13 науковців. Вони придумали нові знеболювальні препарати, способи підвищувати ефективність хімічних виробництв, побудували точні моделі зміни клімату, змінили ставлення до оплати праці і багато іншого

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Розмір кожної премії цього року був 10 млн шведських крон, або трохи більше $1 млн. У деяких галузях нагороджували кількох учених, і вони поділили нагороду. Церемонія нагородження відбудеться 10 грудня, в день смерті винахідника Альфреда Нобеля. Через пандемію коронавірусу вона відбудеться онлайн. Хто отримає престижні наукові нагороди?

Медицина і фізіологія

Лауреати: Девід Джуліус (65, США) і Ардем Патапутіан (53, США).

За що нагородили: за відкриття рецепторів, які визначають температурну і тактильну чутливість.

Нобелівський тиждень 2021 року. Чому відкриття лауреатів такі важливі /Фото 1

Девід Джуліус і Ардем Патапутіан. Ілюстрація Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach/Shutterstock/Анна Наконечна

До опису Патапутіана і Джуліуса рецепторів температури і дотику науці не було відомо, як температура і механічні подразники перетворюються на електричні імпульси в нервовій системі. Поки що медицина знеболює нас грубими методами: наприклад, опіоїдами. Вони просто заглушають біль, але не відключають його. Відкриття нобелівських лауреатів може створити знеболювальні, які зможуть відключати біль.

Матеріали по темі

Фізика

Лауреати: Сюкуро Манабе (90, Японія), Клаус Хассельман (90, Німеччина), Джоржіо Парізі (73, Італія).

За що нагородили: за внесок у дослідження хаотичних і випадкових явищ – насамперед зміни клімату Землі.

Нобелівський тиждень 2021 року. Чому відкриття лауреатів такі важливі /Фото 2

Зліва направо: Сюкуро Манабе, Клаус Хассельман, Джорджіо Парізі. Ілюстрація Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach/Shutterstock/Анна Наконечна

Манабе і Хассельману присудили одну половину нобелівки за фізичне моделювання клімату Землі, а «четвертинка» премії пішла Парізі – за відкриття взаємодії між безладом і коливаннями у фізичних системах.

Парізі знайшов закономірності в структурно слабковпорядкованих системах. Його відкриття можна використовувати, не тільки оцінюючи клімат, а й у біології, нейронних мережах, математиці.

Манабе першим висловив думку, що зростання концентрації парникових газів, включно з вуглекислим, може призвести до глобального потепління і описав спрощену модель клімату Землі.

Хассельману присудили премію за розрахунки, які дозволили зрозуміти, якими причинами викликані коливання температури на планеті.

Матеріали по темі

Хімія

Лауреати: Бенджамін Ліст (53, Німеччина) і Девід Макміллан (53, США).

За що нагородили: за екологічний та дешевий інструмент для побудови молекул.

Нобелівський тиждень 2021 року. Чому відкриття лауреатів такі важливі /Фото 3

Бенджамін Ліст і Девід Макміллан. Ілюстрація Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach/Shutterstock/Анна Наконечна

Вчені придумали екологічний і дешевий інструмент для побудови молекул – маленькі органічні молекули, які прискорюють процеси. За допомогою органічних каталізаторів можна управляти безліччю хімічних реакцій і конструювати що завгодно – від нових фармацевтичних препаратів до молекул, які «ловлять» світло для сонячних батарей.

Матеріали по темі

Література

Лауреат: Абдулразак Гурна (72, Великобританія).

За що нагородили: за безкомпромісне і жалісливе занурення в наслідки колоніалізму і долю біженців.

Нобелівський тиждень 2021 року. Чому відкриття лауреатів такі важливі /Фото 4

Абдулразак Гурна. Ілюстрація Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach/Shutterstock/Анна Наконечна

Абдулразак Гурна – несподіваний лауреат Нобелівської премії для критиків. Британський письменник індійського походження Салман Рушді, роботи якого вивчав Гурна як вчений, набагато популярніші за лауреата. Ключові теми Гурни – колоніалізм, міжетнічні африканські конфлікти, міграція (як внутрішньоафриканська, так і африкансько-європейська). У своїх романах Гурна показує, як колоніальні практики європейців принесли мешканцям Східної Африки більше шкоди, ніж будь-які місцеві конфлікти.

Матеріали по темі

Премія миру

Лауреати: Марія Ресса (58 років, Філіппіни), Дмитро Муратов (59 років, Росія).

За що нагородили: за боротьбу за свободу слова на Філіппінах і в Росії.

Нобелівський тиждень 2021 року. Чому відкриття лауреатів такі важливі /Фото 5

Марія Ресса і Дмитро Муратов. Ілюстрація Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach/Shutterstock/Анна Наконечна

Всесвітній індекс свободи преси, який складає організація «Репортери без кордонів», показує: робота журналістів ускладнена в 73 з 180 країн, врахованих у рейтингу, і обмежена ще в 59. Україна посідає в рейтингу 97-ме місце. Нобелівський комітет називає Рессо і Муратова журналістами, котрі відстоюють ідеал професії у світі, в якому демократія і свобода преси стикаються з дедалі більш несприятливими умовами.

Матеріали по темі

Економіка

Лауреати: Девід Кард (65, Канада), Джошуа Ангріст (61, США), Гвідо Імбенс (58, Нідерланди).

За що нагородили: за новий погляд на ринок праці.

Нобелівський тиждень 2021 року. Чому відкриття лауреатів такі важливі /Фото 6

Зліва направо: Девід Кард, Джошуа Ангріст, Гвідо Імбенс. Ілюстрація Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach/Shutterstock/Анна Наконечна

Лауреати цього року сформулювали нове розуміння ринку праці і показали, які висновки про причину і наслідок можна зробити з природних експериментів. Їх підхід зробив революцію в емпіричних дослідженнях.

Використовуючи природні експерименти, Кард проаналізував вплив мінімальної заробітної плати, імміграції та освіти на ринок праці в США. Результати показали, що підвищення мінімальної заробітної плати не обов'язково призводить до скорочення кількості робочих місць.

Результати досліджень Карда, отримані за допомогою природних експериментів, було важко інтерпретувати. Цю проблему вирішили Ангріст і Імбенс, придумавши метод інструментальних змінних. Вчені навчилися «витягати» правильні висновки з не зовсім коректного дослідження або коли дослідник не може контролювати вибірку. Більшість польових досліджень якраз такі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні