Лідери G7 та НАТО висловили підтримку Україні і запропонували Польщі допомогу у розслідуванні вибухів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Лідери G7 та НАТО висловили підтримку Україні і запропонували Польщі допомогу у розслідуванні вибухів

Getty Images

Лідери G7 та НАТО, що беруть участь у саміті G20 на Балі, рішуче засудили масовану ракетну атаку РФ проти України, та висловили підтримку Польщі, де в результаті вибуху на кордоні загинули люди, повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Поки лідери G20 зустрічалися та закликали до припинення війни, Росія завдавала масованих ударів по Україні. Разом із партнерами з G7 та НАТО ми засуджуємо ці жорстокі дії», – заявила вона. 
  • Фон дер Ляєн зазначила, що також обговорили вибухи в Польщі поблизу кордону. 
  • «Ми запропонували Польщі повну допомогу та підтримку у розслідуванні. Ми будемо перебувати у тісному контакті з нашими партнерами щодо подальших кроків. Ми будемо стояти поряд із Україною так довго, як це буде необхідним, і ми залишатимемося об’єднаними», — додала президент Єврокомісії.

Контекст

15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти спрямували 84 ракети), повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, 15 листопада Росія випустила по Україні понад 90 ракет, 70 ракет зибили ППО України. Але є пошкодження 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. За розрахунками Forbes вартість ракет випущений під час атаки 15 жовтня — $700-900 млн.

В Офісі президента повідомили, що найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. 

Під час найбільш масованого ракетного обістрілу України 15 листопада, російські ракети потрапили на територію Польщі, яка є членом НАТО. У результаті загинуло двоє людей. Про це спочатку написало агентство Associated Press з посиланням на неназваного офіційного представника розвідки США.

Премʼєр міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». Він попросив не розповсюджувати неперевіренної інформації до завершення засідання.

Польща є членом НАТО з 1999 року. Принцип колективної оборони НАТО лежить в основі установчого договору і закріплений у п’ятій статті. П’ята стаття передбачає, що напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх членів Альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні