Лідери G20 засудять застосування або погрози застосування ядерної зброї /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Лідери G20 засудять застосування або погрози застосування ядерної зброї – Reuters

Лідери G20 засудять застосування або погрози застосування ядерної зброї Фото Getty Images

Лідери «Великої двадцятки» (G20) наступного тижня засудять використання чи будь-яку загрозу застосування ядерної зброї, йдеться у попередньому проєкті спільної заяви країн, з якою ознайомилося Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лідери G20 зустрінуться в Індонезії 15–16 листопада, і вторгнення Росії в Україну буде головним у порядку денному. «Багато членів рішуче засудили незаконну, невиправдану та неспровоковану агресивну війну Росії проти України і закликали її негайно припинити війну», – йдеться у проєкті, який ще може змінитися.
  • У документі наголошено: «застосування або загроза застосування ядерної зброї неприпустимі».
  • Занепокоєння щодо можливої ​​ядерної ескалації під час війни Росії в Україні зросло після двох виступів президента РФ Володимира Путіна, в яких він заявив, що при необхідності застосує таку зброю.
  • Згідно з проєктом, багато членів G20 також вважають, що вторгнення РФ «стримує зростання, збільшує інфляцію, порушує ланцюжки поставок, посилює енергетичну та продовольчу безпеку та підвищує ризики для фінансової стабільності». Росія, найбільший постачальник газу до Європейського Союзу, вторглася в Україну в лютому і з того часу поступово припинила майже всі постачання газу до Європи, що спровокувало стрибок цін на енергоносії. Війна також порушила експорт зерна з України, що спричинило зростання цін на продовольство в усьому світі. Супутній стрибок споживчої інфляції змусив центральні банки різко підвищити відсоткові ставки, підірвавши довіру та економічне зростання.
  • У проєкті також йдеться, що «тільки непохитна відданість підтримці, заснованій на правилах міжнародного порядку, може захистити мир та стабільність».
  • Посилаючись на російські бомбардування електростанцій і систем водопостачання українських міст, у проєкті йдеться про те, що «дотримання міжнародного гуманітарного права, включаючи захист цивільних осіб та громадянської інфраструктури під час збройних конфліктів, має вирішальне значення».
  • Лідери також мають заявити, що підтримають усі зусилля, які ведуть до «справедливого» миру.

Контекст

Росія протягом кількох місяців отримувала приватні повідомлення від США з попередженням керівництва РФ про серйозні наслідки, які матиме застосування ядерної зброї, пише The Washington Post. Адміністрація Байдена вирішила навмисно розпливчасто попереджати про наслідки ядерного удару, тому Кремль переймається тим, як може відреагувати Вашингтон, йдеться в матеріалі. Джерела не розкривають вміст листів, але назвали їх елементом ядерного стримування шляхом «стратегічної двозначності».

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про сумнівний стан російської ядерної зброї, тож оцінює ймовірність її застосування як низьку. «Ризик залишається, не можна сказати, що його не існує, але, якщо оцінювати у відсотках вірогідність застосування її, він значно менший, ніж будь-що. І це підтверджують у тому числі наші партнери – і США, і Велика Британія», – сказав він. Із посиланням на дані другого президента України Леоніда Кучми, Резніков стверджує, що термін дії всього ядерного потенціалу, зокрема й російського, завершився 1997 році.

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готується підірвати «брудну бомбу». Проте він не уточнював, де розробляють такий вибуховий пристрій. Шойгу не навів жодних доказів своїх припущень. У МАГАТЕ вже заявили, що жодних ознак підготовки «брудної бомби» в Україні немає.

Наприкінці жовтня російські військові під керівництвом диктатора Володимира Путіна провели тренування із завдання масованого ядерного удару у відповідь на ядерний удар противника. Напередодні в міноборони США заявили, що влада Росії повідомила про проведення навчань стратегічних ядерних сил «Гром». Ці навчання проводяться щороку, додали в Пентагоні. Попередні навчання «Гром» відбулися 19 лютого 2022 року, за пʼять днів до початку російського вторгнення в Україну.

Нещодавно високопоставлені російські військові вели переговори, щодо того, коли і як Москва може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні, що, посилило занепокоєння Вашингтона та союзників. Нині Росія та США обговорюють проведення перемовин щодо стратегічних ядерних озброєнь уперше після того, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні