Категорія
Новини
Дата

Джо Байден і Сі Цзіньпін погодилися з неприпустимістю застосування ядерної зброї в Україні – Білий дім

Президент США Джо Байден та лідер КНР Сі Цзіньпін погодилися, що ядерна зброя ніколи не повинна використовуватися, в тому числі в Україні. Про це йдеться в заяві Білого дому за підсумками переговорів обох лідерів країн у рамках саміту G20 на Балі в понеділок. Відповідне формулювання також міститься в підсумковій заяві G20, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Лідери двох країн обмінялися думками щодо ключових регіональних і глобальних викликів. 
  • Президент США підняв питання про жорстоку війну Росії проти України та «безвідповідальні погрози Росії» щодо використання ядерної зброї. 
  • Байден і Сі підтвердили свою згоду з тим, що «ядерна війна ніколи не повинна вестися і ніколи не може бути виграна, і підкреслили своє неприйняття використання або погрози застосування ядерної зброї в Україні». 
  • Проєкт підсумкової заяви G20 містить формулювання, яке засуджує будь-які погрози застосування ядерної зброї, повідомив Bloomberg з посиланням на двох дипломатів. Як зазначає видання, йдеться про погрози Москви використати будь-які наявні засоби для захисту території, яку вона незаконно анексувала в Україні.

Контекст

Наприкінці минулого тижня стало відомо, що Путін не братиме участі у саміті G20 на Балі й відправить замість себе главу МЗС Сергія Лаврова.

В понеділок президент США Джо Байден і очільник Китаю Сі Цзіньпін зустрілися на Балі на полях саміту G20. Байден і Сі Цзіньпін потиснули один одному руки перед їхньою першою особистою зустріччю з моменту вступу Байдена на пост.

Напередодні Financial Times написала, що російський диктатор Путін не попереджав китайського лідера про повномасштабне вторгнення РФ в Україну в лютому. За 20 днів до початку повномасштабної війни проти України Сі та Путін офіційно привітали «безмежне» партнерство між своїми країнами під час зустрічі в Пекіні. Але, за словами чотирьох людей, обізнаних щодо цієї зустрічі, вторгнення РФ в Україну застало Сі зненацька. «Путін не сказав Сі правди», – зазначив китайський чиновник. З його словами, таким чином російський президент поставив під загрозу безпеку тисяч громадян Китаю, які перебували в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні