Категорія
Новини
Дата

Литва передасть Україні енергообладнання для ТЕС, що постраждали від російських атак

Литва готова підтримати Україну і передати устаткування, що дасть змогу провести відновлювальні та ремонтні роботи на енергетичних обʼєктах, які Росія атакувала 22 та 29 березня. Про це йшлося під час онлайн-зустрічі міністрів енергетики України й Литви Германа Галущенка та Дайнюса Крейвіса, повідомила пресслужба Міненерго.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Галущенко зазначив, що дуже серйозних пошкоджень зазнала теплова генерація, ворог системно атакує підстанції, а також обʼєкти гідрогенерації.
  • Сторони домовилися, що незабаром Литву відвідає група українських енергетиків з компаній державного і приватного секторів. Вони верифікують обладнання, яке згодом буде передано українському енергетичному сектору. Зокрема, йдеться про великогабаритне устаткування для теплових електростанцій.
  • «Ми вже отримали від литовської сторони два потужні автотрансформатори та 72 вантажі з іншим потрібним енергетичним обладнанням загальною вагою понад 1300 тонн», – наголосив міністр енергетики.
  • Водночас Дайнюс Крейвіс зазначив, що Литва розглядає можливість передачі ще одного потужного автотрансформатора.
Литва передасть Україні енергообладнання для ТЕС, що постраждали від російських атак /Фото 1

Автотрансформатор. Фото: пресслужба Міненерго

Контекст

Росія в ніч на 22 березня здійснила наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти України. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Дніпропетровщина. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, енергохолдинг ДТЕК повідомив, що втратив 80% генерації.

Міністр енергетики Галущенко заявив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року. 

За кошти донорів, внесені до Фонду, закуповується устаткування. Воно використовується українськими енергетиками для ремонтів і відновлення після ворожих атак. «На сьогодні у Фонді є доступні для подолання наслідків цього обстрілу більше €40 млн – на них здійснюватимуться закупівлі необхідного обладнання. Крім цього, постійно надходить допомога у вигляді устаткування», – наголосив міністр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні