Наслідки російської атаки на енергетичні обʼєкти в Харківській області /пресслужба Міненерго
Категорія
Новини
Дата

Фонд підтримки енергетики має €40 млн на відновлення енергетичної інфраструктури Харківщини – Міненерго

Наслідки російської атаки на енергетичні обʼєкти в Харківській області Фото пресслужба Міненерго

Відновлювати зруйновані Росією обʼєкти енергетики на Харківщині планується за кошти Фонду підтримки енергетики, у якому наразі є понад €40 млн. Про це на брифінгу повідомив міністр енергетики Герман Галущенко час робочої поїздки в область. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Галущенко зазначив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року. 
  • За кошти донорів, внесені до Фонду, закуповується устаткування. Воно використовується українськими енергетиками для ремонтів і відновлення після ворожих атак. «На сьогодні у Фонді є доступні для подолання наслідків цього обстрілу більше €40 млн – на них будуть здійснюватися закупівлі необхідного обладнання. Крім цього, постійно надходить допомога у вигляді устаткування», – наголосив міністр.
  • Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов своєю чергою наголосив, що потрібно думати над відновленням ТЕЦ-5, яке може «зайняти роки». 
  • «Це відбудеться не завтра, не через місяць або два, бо руйнування досить серйозне. І поряд з відновленням великих генеруючих об’єктів маємо думати про альтернативу. Низку відповідних проєктів маємо реалізовувати до наступного ОЗП», – зазначив очільник області.
  • За його словами, наразі ситуацію з енергопостачанням в області стабілізовано, заживлено критичну інфраструктуру, електропостачання побутових споживачів Харкова і 17 населених пунктів області здійснюється за графіками.

Контекст

Росія в ніч на 22 березня здійснила наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти України. Харків та область атакували ракетами С-300 та «Іскандерами-М». Унаслідок ударів по енергетичній інфраструктурі місто залишилося без електроживлення. 

З 25 березня діють графіки відключення по Харкову та частині районів області. Вранці 25 березня вдалося відновити роботу метрополітену, потужностей для курсування наземного електротранспорту поки що немає.

Через руйнування енергооб’єктів у місті достроково завершили опалювальний сезон.

На відновлення енергопостачання в Харкові знадобиться до 14 днів, для цього є технічні рішення, повідомив голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні