Категорія
Новини
Дата

Литва розширила обмеження щодо транзиту товарів в Калінінград. Раніше через це Росія погрожувала ЄС і НАТО

З 10 липня набуває чинності заборона на ввезення цементу, спирту та інших товарів російського походження на територію Євросоюзу, передбачена четвертим пакетом санкцій ЄС. Обмеження стосуються і транзиту до Калінінграда, хоча раніше вважалося, що у новому розʼясненні щодо санкцій можуть з’явитися винятки, пише Delfi.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З 10 липня набуває чинності заборона на ввезення та транспортування цементу, спирту та іншої продукції. У документі зазначається, що РФ отримує значний дохід від цих товарів і тому може здійснювати дії, що дестабілізують ситуацію в Україні. 
  • Певні винятки передбачені лише для хлористого калію та мінеральних або хімічних добрив, що містять азот, фосфор та калій. 
  • Постанова також містить перелік товарів, які можна вивозити з гуманітарною метою. Серед перерахованих 672 найменувань – крейда, фарба, машини для хімчистки тощо. 
  • На сайті МЗС Литви наголошується, що наземний транзит між Калінінградською областю та іншими частинами РФ не зупинено та не заблоковано. 
  • «Транзит пасажирів та вантажів, які не підпали під санкції ЄС, триває. Литва не вводила жодних односторонніх, індивідуальних чи додаткових обмежень на цей транзит», — йдеться у повідомленні.

Контекст

Литва вже обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області на підставі санкцій ЄС. Водночас ЄС хотів вивести транзит з-під дії санкцій, щоб не дратувати Росію, писало німецьке видання Spiegel. Проте, президент Литви Гітанас Науседа вважає, що жодних поступок Росії в цьому питанні бути не повинно.

У відповідь на блокаду Калінінграда Росія погрожує ЄС і НАТО та заявляє, що Москва може перейти до розвʼязання проблеми будь-якими способами. 8 липня в МЗС Росії заявили, що РФ завершила підготовку до заходів проти Литви і ЄС у відповідь на блокування транзиту до Калінінграда. Країна-агресор погрожує застосувати їх найближчим часом.

Чергове розширення обмежень очікується 10 серпня, коли має набути чинності заборона на вугілля та інші види твердих копалин. З 5 грудня 2022 року та у лютому наступного року санкції ЄС також мають поширюватися на російську нафту та відповідні нафтопродукти (з особливими умовами).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні