Категорія
Новини
Дата

Лондон втратив одноосібне лідерство як головний фінансовий центр світу

Нью-Йорк розділив з Лондоном першу позицію в рейтингу основних світових фінансових центрів, пишуть Bloomberg і Financial Times з посиланням на дослідження місцевої адміністрації – Корпорації лондонського Сіті. Британська столиця втрачає свою привабливість і як біржовий центр, і як місто для старту бізнесу.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За рік, що минув, Лондон отримав лише один рейтинговий бал, в той час як Нью-Йорк додав два бали. Франкфурт та Париж також покращили позиції – три і два бали відповідно.
  • Дослідження містить 95 критеріїв, які окреслюють конкурентоздатність ключових фінансових центрів.
  • «Наша конкурентна перевага опинилась під загрозою», – наголосив Кріс Хейворд, член правління Сіті.
Лондон втратив одноосібне лідерство як головний фінансовий центр світу /Фото 1

Рейтинг світових фінансових центрів за підсумками 2022 року. Джерело: Bloomberg

  • Лондон уперше в історії поступився одноосібним лідерством як головний фінансовий центр світу, зазначає Financial Times. Британська столиця, як і раніше, демонструє хороші результати в галузі інновацій, масштабу фінансової діяльності, стійкості, бізнес-інфраструктури, залучення здібних фінансистів, а також регулювання.
  • Водночас Нью-Йорк набирає високі бали за зростання інвестицій у технології, укладання угод та обсяг випуску інструментів сталого фінансування.
  • Як зазначає FT, все більше компаній, у тому числі британських, вважають за краще проводити IPO не в Лондоні, а у Нью-Йорку. Наприклад, на початку березня найбільший розробник чіпів – британська компанія ARM – оголосила про намір провести IPO у США.

Контекст

Лондону потрібна довгострокова програма стимулювання зростання секторів фінансових та професійних послуг, вважає Хейворд.

Адміністрація Сіті звернулась до уряду країни з питанням, як переконати компанії з індустрій, що швидко зростають, «починати, лишатись та розвиватись у Великій Британії». Залучення до країни зарубіжних талантів стане ще одним пріоритетом, навіть попри те, що іноземцями є вже 40% всіх працівників Сіті.

У січні 2023 року Reuters називало Лондон найпривабливішим фінансовим центром світу. Про це свідчило перше місце в рейтингу залучених місцевими компаніями іноземних інвестицій. Однак вже тоді серед проблем, що можуть вплинути на позиції британського міста, називались доступ до талантів та вихід з ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні