Знижки, безкоштовний попкорн та подарунки. Як книгарні та кінотеатри конкурують за «тисячу Зеленського» /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

Знижки, безкоштовний попкорн та подарунки. Як книгарні та кінотеатри конкурують за «тисячу Зеленського»

Shutterstock

Ініціатива Володимира Зеленського щодо виплати 1000 грн усім вакцинованим не підштовхнула більше людей зробити щеплення, але книгарні та кінотеатри у захваті. Їхні галузі потенційно отримають 11 млрд грн – саме стільки уряд виділив на програму у 2021–2022. Які плюшки пропонує бізнес, щоб українці витрачали «тисячу Зеленського» саме у них

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Залучаємо читати»

Найбільші банки країни – ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Monobank та Альфа-Банк – у середині грудня почали виплачувати вакцинованим по 1000 грн. До 27 грудня 6,5 млн людей вже отримали гроші. Вони мають чотири місяці, щоб витратити їх на книги, квитки в кіно, театри, музеї, концерти та внутрішні авіа та залізничні рейси – галузі, які найбільше постраждали від пандемії.

Видавництва «Книголав» одразу відчули приплив грошей в індустрію. За два тижні після запуску «єПідтримки» середня кількість щоденних замовлень збільшилась у 10 разів, каже його директор Сергій Клейменов. «У перші дні ми продали кілька сотень сертифікатів, а зараз продаємо по кілька десятків на день», — говорить він. За його словами, здебільшого люди зрештою витрачають понад 1000 грн.

Середня сума чека у «Нашому Форматі» теж зросла, хоч і скромніша, – на 50%, каже Анастасія Нікітіна, виконавчий директор видавництва. За її словами, користь від 1000 грн може виразитися не лише у короткочасному збільшенні доходів. «Вийшла хороша маркетингова ініціатива для галузі: напрацьовуємо нових покупців, залучаємо читати, агітуємо що «книга – найкращий подарунок», – каже Нікітіна.

Обсяг книжкового ринку України до пандемії оцінювався у 2,5 млрд грн. Але з 2020 року продажі впали на 30–50%, каже директор Українського інституту книги Олександра Коваль. Кожна пʼята книгарня змушена була закритися 2020 року.

Уряду, нарешті, вдалося знайти правильний механізм підтримки як населення, так і бізнесу під час пандемії, каже колишній перший заступник в.о. міністра економіки Павло Кухта. «Це ринковий механізм, гроші не розподіляє якийсь урядовець, а бізнес може отримати їх у конкурентній боротьбі, – каже він.

Загалом у 2021–2022 роках на реалізацію програми передбачено 11 млрд грн. І поки що люди витрачають їх здебільшого на книги. Клієнти monobank, наприклад, першого дня виплат витратили 30 млн грн і 45% з них – на книги, пише у Facebook співзасновник необанку Олег Гороховський. Близько 24% українців купили квитки в кіно та 14% – залізничні квитки.

Щоб українці купили книги саме у них, видавництва запровадили бонуси та знижки. Наприклад,

  • «Книголав» почав продавати сертифікат на 1000 грн, за який можна купити книг на 1400 грн.
  • Vivat безкоштовно доставляє покупки на пошту та округляє суму до 1000 грн, якщо покупець витратив 1200 грн.
  • «Наш Формат» за покупку на 1000 грн дарує додаткові три книги та дає можливість пожертвувати їх військовим.

У чому зручність сертифікатів?

Легше використовувати сертифікат, ніж намагатися зробити покупки рівно на 1000 грн. Якщо людина витрачає більше, сертифікат працює як знижка, а різницю можна доплатити. Вони також діють довше: 6–12 місяців замість чотирьох.

Безкоштовний попкорн будь-якого розміру

Кінотеатри теж намагаються долучитися до боротьби за гроші «єПідтримки», каже директор «Мультіплексу» Роман Романчук. Доходи його кінотеатрів упали на 50% у січні-листопаді 2021 року, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року. Грудень виділяється із цієї статистики. «Різниця у кількості відвідувачів порівняно з листопадом – у рази», – каже Романчук. Він відмовився надати точну цифру.

Щоправда, «1000 Зеленського» може бути ні до чого – у грудні вийшли одразу два блокбастери «Людина-павук: Немає шляху додому» та продовження культової «Матриці». «Невідомо, що більше вплинуло на зростання відвідуваності – вихід головних фільмів року чи «єПідтримка», – каже Романчук.

  • За 1000 грн «Мультіплекс» пропонує 11 квитків на місця GOOD (вартість без знижки 1300 грн) або сім квитків на будь-які місця в залі IMAX (замість 1400 грн).

Багато людей пішли у кінотеатри саме через те, що вони отримали цю 1000 грн, а не лише через хороші фільми, упевнений співвласник «Планети кіно» Дмитро Деркач. За його словами, підвищена відвідуваність може тривати до середини січня. «Це найкраще, що ми отримали від держави за останні два роки, – каже він. – Не можу сказати, що це перекриває наш недоотриманий прибуток через локдауни та обмеження, але це правильна ініціатива».

  • «Планета кіно» пропонує покупцям обміняти 1000 грн на чотири сертифікати по 250 гривень та чотири порції попкорну будь-якого розміру.

На тлі карантинних обмежень доходи «Планети кіно» просіли на 40% у 2021 році, якщо порівнювати з доковідним 2019 роком. Як змінилися продажі з початку виплат – поки що не зрозуміло, каже Деркач.

Ця ініціатива важлива та корисна як для бізнесів, так і для споживачів, каже Дмитро Чінь, співвласник квиткового сервісу Concert.ua. Зима та весна 2021 року, за його словами, показали падіння продажу квитків на концерти у 7–9 разів порівняно з 2019 роком. Concert.ua теж продає сертифікати по 1000 грн, продаж яких «вже обчислюються десятками тисяч», — говорить Чінь.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні