Категорія
Новини
Дата

Маск дав свідчення в суді щодо купівлі компанії SolarCity за $2,6 млрд. Мільярдер відкидає звинувачення та заявив, що не хотів бути гендиректором Tesla

Засновник і гендиректор Tesla Ілон Маск дав свідчення в суді на захист придбання в 2016 році компанії з виробництва сонячних панелей SolarCity за $2,6 млрд. Очікується, що судовий процес триватиме два тижні, пише CNBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Позов подали акціонери Tesla, які звинуватили Маска і раду директорів у витрачанні грошей компанії на порятунок проблемного бізнесу SolarCity, який заснували двоюрідні брати Маска і в якому він був найбільшим інвестором і головою ради директорів. У позові також були звинувачення проти ради директорів Tesla за їхнє недбале корпоративне управління.
  • Однак Маск переконує, що угода з SolarCity була частиною його «генерального плану» по створенню енергетики з екологічно чистими джерелами живлення.
  • Також, за словами мільярдера, він володів майже однаковим відсотком від обох компаній, тому фінансової вигоди не було. На момент угоди Маск володів по 22% акцій Tesla і SolarCity, пише BBC.
  • Маск заявив, що не тиснув на раду директорів і акціонерів під час схвалення угоди та взагалі хотів би не керувати Tesla, якби вона не «померла» без нього. «Я дуже намагався не бути генеральним директором Tesla. Мені не подобається бути чиїмось начальником», – сказав він.
  • Якщо Маск програє, йому доведеться виплатити понад $2 млрд. Однак гроші можуть піти в статтю доходів Tesla, а не зацікавленим сторонам, які подали позов. Справа в тому, що його подали інвестори від імені корпорації, а не фізичних осіб чи фондів.

Контекст

Перший позов у ​​цій справі проти Маска і членів ради директорів Tesla був складений інвесторами восени 2020 року, пише CNBC. Тоді члени ради владнали конфлікт без визнання правопорушень, виплативши $60 млн у позасудовому порядку. Однак Маск вирішив захищатися в суді. Це може стати одним із найдорожчих судових рішень, коли-небудь винесених проти окремо взятого керівника компанії, зазначає Bloomberg.

Стратегія SolarCity полягала в тому, що вони підписували угоди з клієнтами, які нічого не платили наперед, але протягом 20 років зобовʼязувалися купувати електроенергію, яку виробляють сонячні панелі, встановлені компанією. SolarCity стала найбільшою компанією зі встановлення сонячних панелей на житлові будинки. У 2016-му вона повідомила про рекордний виторг у $730 млн, але і про значний чистий збиток у $820 млн. На момент купівлі SolarCity у неї був борг у понад $1,5 млрд.

SolarCity ніколи не встановлювала унікальні високотехнологічні сонячні панелі, а лише працювала зі звичайними, які постачали топові виробники. Її бізнес полягав у встановленні цих панелей, отриманні орендних плат від клієнтів і монетизації енергії, яку виробляли ці системи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні