Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь і віцепремʼєр Михайло Федоров /пресслужба Мінцифри
Категорія
Новини
Дата

Масове виробництво дронів, ударні роти БпЛА, навчання операторів. Які досягнення проєкту «Армія дронів» за рік

Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь і віцепремʼєр Михайло Федоров Фото пресслужба Мінцифри

За рік «Армія дронів» з проєкту, що реалізується в межах UNITED24, перетворилася на системну державну програму. Збори на безпілотники підтримували донори зі 100 країн, вдалося придбати тисячі дронів і забезпечити ними понад 200 підрозділів ЗСУ, ГРУ, СБУ, ССО. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Мінцифри.  

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У липні 2022 року Мінцифра спільно з Міноборони, Генштабом ЗСУ, Держспецзв’язку в межах фандрейзингової платформи UNITED24 оголосили перший збір на «Армію дронів». 
  • «Зараз у межах «Армії дронів» 40 безпілотників українського виробництва мають допуск до експлуатації та вже отримують державні контракти. Це тільки початок. Оборонні технології та інновації – наш головний пріоритет», – сказав віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
  • Як зазначив голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь, рік тому Україна не мала жодної моделі ударних коптерів, сьогодні вже сім виробників отримали контракти на їхнє постачання – це понад 10 000 таких БпЛА протягом 2023 року. 

Пʼять досягнень проєкту «Армія дронів» за рік

  1. Прибрали бюрократію, яка заважала закупівлям, виготовленню та логістиці дронів. Скасовано ПДВ на ввезення дронів та їхніх комплектуючих з-за кордону, організовано полігон для тренувань і випробувань безпілотників, введено спрощену процедуру для отримання допуску до експлуатації БпЛА (fast-track).
  2. Дали старт масовому українському виробництву БпЛА. У межах «Армії дронів» 40 моделей українських безпілотників отримали допуск до експлуатації та постачаються на фронт. Ще рік тому їх було лише сім.
  3. Навчили 10 000 операторів дронів. Спільно з 26 центрами підготовки операторів з усієї країни в межах «Армії дронів» організували навчання для 10 000 пілотів. Наразі продовжили другий етап, де навчання пройдуть ще 10 000 операторів, зокрема для FPV-дронів, а також пілотів ударних і розвідувальних дронів літакового типу.
  4. Змінили доктрину ведення бою за допомогою безпілотників. З Генштабом сформували та укомплектували перші у світі ударні роти БпЛА. Наразі це 11 підрозділів, які перебувають у складі ЗСУ та працюють за новим підходом до навчання, менеджменту й доктрини застосування дронів на передовій. Окрім запуску ударних рот БпЛА, разом з Нацгвардією та СБУ запустили й забезпечуємо декілька спецпідрозділів, які виконують спеціальні місії завдяки дронам.
  5. Запустили інноваційні продукти. Почали формувати перший у світі флот морських дронів, які змінюють правила на морі. Морські безпілотники можуть захищати українські кораблі, ходити в розвідку, успішно атакувати цілі, як рухомі, так і нерухомі, про які вже писали в новинах.
  • Планується, що до кінця цього року «Армія дронів» налічуватиме десятки тисяч безпілотників. Лише за травень-липень 2023 року Держспецзв’язку законтрактував у чотири рази більше БпЛА, ніж у 2022 році.  

Контекст

19 липня видання Defense Express опублікувало допис менеджера проєктів «Укроборонпрому» Олега Болдирєва, більш відомого як Мартін Брест. Він розкрив деталі щодо виробництва дронів на держпідприємствах «Укроборонпрому», який перетворено на акціонерне товариство.

За його словами, за півтора року жодного дрона від підприємств «Укроборонпрому» не було замовлено. Тобто про серійне виробництво дронів на підприємствах цієї організації не йдеться. 

«За півтора року війни гусєвський оборонпром не те що не поставив на конвеєр типові зразки, а й не запропонував для ЗСУ жодного ефективного рішення. Все що вони демонстрували у презентаціях весь цей час – не результат роботи «потужних КБ», а інді-розробки наших кулібіних-одноосібників, в які себе приписують чиновники з зарплатнями космонавтів». Такий допис він залишив у коментарях до поста у Facebook українського журналіста Олександра Суркова. Згодом коментар було видалено.

У відповідь на це Міноборони заявило, що на озброєння чи в експлуатацію прийнято 28 моделей українських БпЛА. Зокрема девʼять моделей дронів-камікадзе, серед яких три літакового типу, а також шість моделей FPV-дронів.

Загальна кількість поставлених до Збройних Сил України БпЛА та дронів у рамках закупівель Міноборони налічує тисячі одиниць, йдеться у повідомленні.

З низкою українських компаній укладено контракти на серійне виробництво 10 моделей БпЛА різних типів. Найменування та обсяги міністерство не розкриває з міркувань безпеки.

Уряд виділив 40 млрд грн цього року, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що нещодавно Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні