Категорія
Новини
Дата

МАУ знайшла роботу для одного зі своїх літаків. airBaltic взяла Boeing 737 у «мокрий» лізинг

Латвійська авіакомпанія airBaltic орендує літак у найбільшої української авіакомпанії МАУ, щоб підтримати авіаперевізника у воєнний час, пише avianews.com. Через війну МАУ не може виконувати рейси та забезпечити роботу екіпажів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Договір з аirBaltic передбачає тимчасову оренду авіалайнера Boeing 737-900ER разом з українським персоналом. Це найбільший середньомагістральний авіалайнер із флоту МАУ, який може доставити одразу 200 пасажирів.
  • Тимчасова оренда літака МАУ розпочнеться 1 травня. Термін її дії не розголошується. Для роботи в Європі МАУ має необхідні документи, що підтверджують безпеку польотів.
  • airBaltic зможе використати український літак на маршрутах із підвищеним попитом, оскільки він вміщує на 50 пасажирів більше, ніж власні авіалайнери латвійської авіакомпанії.

Контекст

Повітряний простір над Україною та аеропорти країни закриті для цивільної авіації на невизначений час із 24 лютого 2022 року.

До початку війни МАУ літала на 12 авіалайнерах. На момент вторгнення РФ пʼять її літаків за даними flightradar24.com перебували за кордоном: один Boeing 737-800, три Boeing 737-900ER, один Embraer 190.

22 березня авіакомпанія SkyUp Airlines опублікувала відкритий лист до іноземних авіакомпаній, запропонувавши 15 своїх літаків Boeing-737 у «мокрий лізинг». Єдина умова – майбутній партнер не повинен літати до РФ та Білорусі.

З початком війни українські авіакомпанії призупинили всі рейси з/до України, втративши майже весь свій дохід. У 2021 році SkyUp перевезла 2,6 млн пасажирів – на 7% менше за МАУ. У 2022 році, за словами Олександра Альби, SkyUp розраховувала щонайменше наздогнати основного конкурента. Виторг перевізника мав зрости вдвічі, до $300 млн, а Join UP! – на 25%, до $500 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні