Категорія
Новини
Дата

Майже чверть українських видобувних компаній позиватиметься до РФ по відшкодування збитків – ЄБА

1 хв читання

В Україні 23% компаній, що провадять діяльність у сфері надрокористування, планують стягнення збитків з РФ за завдану активам шкоду, йдеться в дослідженні Європейської Бізнес Асоціації. У 13% бізнесів об’єкти надрокористування зазнали пошкоджень з початку вторгнення, а у 18% є об’єкти на окупованих або деокупованих територіях. 

Ключові факти

  • Згідно з дослідженням, три чверті опитаних компаній продовжують інвестувати в українські надра протягом війни.
  • При цьому 82% респондентів вважають сферу надрокористування інвестиційно привабливою. Найбільший потенціал в Україні та світі, на думку бізнесу, мають такі корисні копалини, як титан, літій, вуглеводні (нафта, газ, конденсат) та залізна руда.
  • Повномасштабне вторгнення РФ вплинуло на господарську діяльність більшості компаній. Зокрема, діяльність 54% компаній була зупинена, але наразі повністю або частково відновлена, діяльність 18% компаній досі зупинена повністю. Тільки 28% опитаних не відчули на собі вплив воєнних дій.
  • З 24 лютого 2022 року не зазнали змін доходи тільки 16% компаній, усі решта відчули падіння доходів. 

Контекст

Дослідження «Надрокористування в умовах реформи галузі та перспективи розвитку» було вперше проведене ЄБА у 2023 році. Опитування проводилося з 25 липня до 29 серпня. Участь в опитуванні взяли 39 членських компаній, що провадять діяльність у сфері надрокористування.

Нещодавно ЄБА провела восьме щорічне опитування компаній-членів щодо їхніх очікувань на наступний рік. Результат цього року – бізнес зі значно більшим оптимізмом закінчує рік, ніж було у 2022-му. Компанії планують наймати людей та інвестувати у нові проєкти. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні