Категорія
Гроші
Дата

Оптимізм попри важку зиму. У 2024-му український бізнес найматиме більше людей, платитиме вищі зарплати та інвестуватиме мільйони доларів. Головне з опитування ЄБА

Європейська Бізнес Асоціація провела восьме щорічне опитування компаній-членів щодо їхніх очікувань на наступний рік. Результат цього року – бізнес зі значно більшим оптимізмом закінчує рік, ніж було у 2022-му. Компанії планують наймати людей та інвестувати у нові проєкти. Які ще очікування від 2024-го має великий український бізнес?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Український бізнес готується до ще однієї складної зими, але має помітно позитивніші очікування на 2024 рік, ніж у момент, коли великі компанії формували бюджети на 2023-й.

Про це свідчать результати опитування Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) серед топменеджерів 91 учасника обʼєднання, що були презентовані 11 вересня.

Якщо наприкінці 2022-го зростання бізнесу наступного року очікували 47% опитаних ЄБА компаній, то наразі цей показник становить 58%. Частка менеджерів, що прогнозують негативну динаміку, скоротилася з 25% до 13%. Такий самий тренд видно за всіма показниками – від планів розширення штату та підвищення зарплат до середнього чеку нових інвестицій.

Інша характерна зміна – серед пріоритетних завдань уряду, на думку бізнесу. Цього разу 79% опитаних перш за все відзначили необхідність боротьби з корупцією. Рік тому цю проблему згадав 51% учасників дослідження. Тоді підприємців більшою мірою хвилювало верховенство права.

Що ще найбільші українські компанії очікують побачити у 2024-му?

Як бізнес закінчує 2023 рік та чого очікує від зими

«Наш базовий план – ця зима буде подібною до минулорічної», – зазначив під час виступу на презентації дослідження ЄБА CEO «Київстару» Олександр Комаров. 2023-й він описує як «стабільно важкий рік». 

Що таке Європейська Бізнес Асоціація та хто в неї входить

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Європейська Бізнес Асоціація (European Business Assosiation, ЄБА, EBA) – бізнес-спільнота, яка обʼєднує понад 1000 компаній. Асоціація заснована 1999 року за підтримки Європейської комісії. 

До ЄБА входять здебільшого великі українські компанії та дочірні структури міжнародних корпорацій, такі як Olx, Glovo, «Епіцентр», Uklon, Uber, Bolt, «Оболонь», Bosch, Mazda, Danone та багато інших.

Дослідження «Прогнози бізнесу» асоціація проводить з 2015 року. Виконавчою директоркою ЄБА з 2003-го є Анна Деревʼянко. Президент асоціації – директор департаменту агробізнесу BASF в Україні, Молдові і країнах Кавказу Тібуріу Діма. Віцепрезиденти – керівниця діяльності Міжнародної фінансової корпорації (IFC, входить до групи Світового банку) в Україні Олена Волошина та СEO «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лангобардо. 

Позитивний фактор для українського бізнесу – у слові «стабільно», додає Комаров. Попри те, що енергосистема України вже не така міцна, як до російських атак минулої осені та зими, бізнес краще готовий до можливого поновлення обстрілів, вважає він. Приклад «Київстару» – збільшення кількості генераторів з 700 до 2000, значне оновлення мережі, підготовка додатково 1000 спеціалістів, які зможуть обслуговувати резервне живлення у разі блекаутів.

Цьогоріч українська економіка може зрости більш як на 3%, що вище попередніх прогнозів уряду та Нацбанку, зазначив під час презентації міністр фінансів Сергій Марченко.

Більш позитивні очікування і у Dragon Capital Томаша Фіали. Нещодавно компанія переглянула прогноз зростання ВВП у 2023-му з 3% до 4,5%. Про зростання в 3–4% заявляла під час нещодавнього форуму YES і міністерка економіки Юлія Свириденко. 

Зниження показника середньорічного курсу гривні у бюджетах компаній, опитаних ЄБА, з 43 грн/$ до 41 грн/$ – не надто позитивний сигнал, вважає Марченко. Поки що уряд виходить з прогнозу середньорічного курсу, на якому буде побудований держбюджет-2024, у 41,4 грн/$. «Краще, коли валюта стабільна, ніж коли вона укріплюється, – пояснив міністр. – Це не дуже добре для експорту та бюджету».

Марченко зазначив, що уряд не планує податкових змін найближчим часом. Виняток – можливий додатковий податок на надприбутки банків, натякнув міністр (він не назвав цю індустрію прямо, але зазначив, що йдеться про «єдиний найбільш прибутковий сектор»).

Хто інвестуватиме в економіку у 2024-му

Позитивні очікування від 2024-го найкраще ілюструють інвестиційні плани опитаного ЄБА бізнесу.

Помітно більша, ніж минулоріч, частка компаній планує розширювати команди, підвищувати зарплати та реалізовувати інвестпроєкти. Якщо у 2022-му середній обсяг очікуваних інвестицій становив $3 млн, то нині це $8 млн.

Оптимізм попри важку зиму. У 2024-му український бізнес найматиме більше людей, платитиме вищі зарплати та інвестуватиме мільйони доларів. Головне з опитування ЄБА /Фото 1

Інвестувати будуть здебільшого місцеві компанії або «дочки» іноземних корпорацій, які вже присутні в Україні, зазначив під час виступу на заході Фіала з Dragon Capital. «Я б не розраховував на гроші глобальних гравців, таких як BlackRock, у найближчий рік або два», – сказав він.

Аналітики Dragon Capital вважають реалістичним зростання ВВП на 8% наступного року (прогноз НБУ, складений у липні, – лише 3,5%).

Втім, багато що залежить від ситуації на війні. «Продовження гарячої фази протягом усього наступного року обмежить темпи зростання до 2–3%», – йдеться у нещодавньому прогнозі компанії.

У підготовці матеріалу брала участь стажерка Forbes Катерина Михайлова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні