Категорія
Новини
Дата

Проблеми, виклики та очікування. Як функціонують компанії-члени Американської торговельної палати в умовах війни

1 хв читання

Після півтора року повномасштабної війни Росії в Україні 84% компаній повністю функціонують, йдеться у опитуванні «Ведення бізнесу в воєнній Україні» Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна. Згідно із ним, 16% компаній продовжують працювати частково.

Ключові факти

  • Респонденти назвали пʼять головних викликів щодо ведення бізнесу протягом наступних шести місяців. Головним з яким є безпека та захист співробітників (91%), ракетні атаки РФ на критичну інфраструктуру та бізнес-активи (66%), здоровʼя та психічний стан співробітників (65%), економічна та споживча рецесія (45%) та доступ до електроенергії, водопостачання, мобільного зв’язку або теплопостачання (44%).
  • Згідно із опитуванням, 72% представників бізнес-спільноти дають оптимістичний прогноз щодо фінансового стану своїх компаній на кінець року. 
  • Також 78% респондентів досить впевнені у відновленні економіки України в 2024 році.
  • Компанії-члени також поділилися настроями щодо загального прогнозу ведення бізнесу та можливі інвестиції в Україну в 2024-му: 38% налаштовані оптимістично, 46% – нейтрально, 16% висловили песимізм.
  • Ключовими висновками щодо ведення бізнесу в Україні під час вторгнення опитувані вважають стійкість і єдність, концепція «люди на першому місці», адаптивність і гнучкість, кризове управління та планування, а також неперервність під час труднощів.

Контекст

В опитуванні, яке проводилося 6 – 15 вересня 2023 року, взяли участь 127 керівників та топменеджерів компаній-членів Палати. 70% респондентів – це керівники компаній.

Бізнес у серпні вдруге поспіль мав стримані очікування щодо результатів діяльності своїх підприємств у найближчій перспективі, проте дещо пом’якшив власні оцінки порівняно з липнем. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця. У серпні ІОДА підвищився до 49,3 порівняно з 48,8 у липні, наблизившись до нейтрального рівня (50 пунктів). 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні