Категорія
Новини
Дата

Проблеми, виклики та очікування. Як функціонують компанії-члени Американської торговельної палати в умовах війни

Після півтора року повномасштабної війни Росії в Україні 84% компаній повністю функціонують, йдеться у опитуванні «Ведення бізнесу в воєнній Україні» Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна. Згідно із ним, 16% компаній продовжують працювати частково.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Респонденти назвали пʼять головних викликів щодо ведення бізнесу протягом наступних шести місяців. Головним з яким є безпека та захист співробітників (91%), ракетні атаки РФ на критичну інфраструктуру та бізнес-активи (66%), здоровʼя та психічний стан співробітників (65%), економічна та споживча рецесія (45%) та доступ до електроенергії, водопостачання, мобільного зв’язку або теплопостачання (44%).
  • Згідно із опитуванням, 72% представників бізнес-спільноти дають оптимістичний прогноз щодо фінансового стану своїх компаній на кінець року. 
  • Також 78% респондентів досить впевнені у відновленні економіки України в 2024 році.
  • Компанії-члени також поділилися настроями щодо загального прогнозу ведення бізнесу та можливі інвестиції в Україну в 2024-му: 38% налаштовані оптимістично, 46% – нейтрально, 16% висловили песимізм.
  • Ключовими висновками щодо ведення бізнесу в Україні під час вторгнення опитувані вважають стійкість і єдність, концепція «люди на першому місці», адаптивність і гнучкість, кризове управління та планування, а також неперервність під час труднощів.

Контекст

В опитуванні, яке проводилося 6 – 15 вересня 2023 року, взяли участь 127 керівників та топменеджерів компаній-членів Палати. 70% респондентів – це керівники компаній.

Бізнес у серпні вдруге поспіль мав стримані очікування щодо результатів діяльності своїх підприємств у найближчій перспективі, проте дещо пом’якшив власні оцінки порівняно з липнем. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця. У серпні ІОДА підвищився до 49,3 порівняно з 48,8 у липні, наблизившись до нейтрального рівня (50 пунктів). 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні