Категорія
Новини
Дата

Механізм виплат Україні за рахунок арештованих російських активів уже готується – Рашкован

1 хв читання

Країни, які заарештували російські активи, можуть змінити законодавство для спрямування останніх на репарації Україні. Про це сказав заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован в інтервʼю Forbes Україна.

Ключові факти

  • Репарації – це плата за руйнування, яка щорічно стягується з бюджету агресора на користь постраждалої країни. У випадку України для цього потрібно, щоб РФ визнала, що вона програла війну, чи погодилася на репарації в мирному договорі, пояснив Рашкован. Але, за його словами, це не найбільш імовірний сценарій. 
  • Альтернатива – судові рішення, але це довго, а гроші потрібні вже сьогодні-завтра. Третій варіант – зміна законодавства країн, які заарештували російські активи. «Це безпрецедентний крок. І, наскільки я знаю, такі рішення готуються», – сказав фінансист. 

Контекст

Єврокомісія вивчає можливість конфіскації російських активів для фінансування відновлення України, повідомила напередодні Financial Times. Активним прихильником цієї ідеї є Польща, яка вважає, що Україна має отримати власність підсанкційних російських олігархів і кошти із заморожених резервів центробанку РФ. Брюссель очікує, що відновлення України коштуватиме сотні мільярдів євро.

На початок квітня половина держав-членів ЄС повідомили Єврокомісії про блокування активів громадян та організацій РФ та Білорусі на €29,5 млрд. У списку, зокрема, яхти, вертольоти, нерухомість, а також предмети мистецтва на €6,7 млрд. 

Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури України на 18 квітня досягла $84,8 млрд, або майже 2,5 трлн грн, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить». 

Група Світового банку оцінює фізичні збитки будівлям та інфраструктурі України, завдані військовою агресією РФ, приблизно в $60 млрд 

На післявоєнне відновлення України знадобиться щонайменше $600 млрд, заявляв премʼєр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні