Категорія
Новини
Дата

Механізм виплат Україні за рахунок арештованих російських активів уже готується – Рашкован

Країни, які заарештували російські активи, можуть змінити законодавство для спрямування останніх на репарації Україні. Про це сказав заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован в інтервʼю Forbes Україна.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Репарації – це плата за руйнування, яка щорічно стягується з бюджету агресора на користь постраждалої країни. У випадку України для цього потрібно, щоб РФ визнала, що вона програла війну, чи погодилася на репарації в мирному договорі, пояснив Рашкован. Але, за його словами, це не найбільш імовірний сценарій. 
  • Альтернатива – судові рішення, але це довго, а гроші потрібні вже сьогодні-завтра. Третій варіант – зміна законодавства країн, які заарештували російські активи. «Це безпрецедентний крок. І, наскільки я знаю, такі рішення готуються», – сказав фінансист. 

Контекст

Єврокомісія вивчає можливість конфіскації російських активів для фінансування відновлення України, повідомила напередодні Financial Times. Активним прихильником цієї ідеї є Польща, яка вважає, що Україна має отримати власність підсанкційних російських олігархів і кошти із заморожених резервів центробанку РФ. Брюссель очікує, що відновлення України коштуватиме сотні мільярдів євро.

На початок квітня половина держав-членів ЄС повідомили Єврокомісії про блокування активів громадян та організацій РФ та Білорусі на €29,5 млрд. У списку, зокрема, яхти, вертольоти, нерухомість, а також предмети мистецтва на €6,7 млрд. 

Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури України на 18 квітня досягла $84,8 млрд, або майже 2,5 трлн грн, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить». 

Група Світового банку оцінює фізичні збитки будівлям та інфраструктурі України, завдані військовою агресією РФ, приблизно в $60 млрд 

На післявоєнне відновлення України знадобиться щонайменше $600 млрд, заявляв премʼєр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні