Категорія
Новини
Дата

ЄС розглядає можливість конфіскації російських активів для оплати відновлення України, але є юридичні барʼєри – FT

Єврокомісія вивчає можливість конфіскації російських активів для фінансування відновлення України, пише Financial Times. Активним прихильником цієї ідеї є Польща, яка вважає, що Україна має отримати власність підсанкційних російських олігархів і кошти із заморожених резервів центробанку РФ. Брюссель очікує, що відновлення України коштуватиме сотні мільярдів євро.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Польща закликає союзників по ЄС узгодити нові повноваження, які спростять арешт і продаж підсанкційних російських активів. Основний принцип полягає в тому, що РФ розпочала цю війну і вона має заплатити за неї, заявив у інтервʼю FT заступник голови МЗС Польщі Павло Яблонський. 
  • Проте європейські чиновники попереджають про юридичні барʼєри в країнах ЄС для конфіскації активів у тих випадках, коли не йдеться про кримінальні справи. 
  • Санкції є підставою для заморожування активів, але не для конфіскації, каже представник ЄС. Тому в Брюсселі розглядається можливість конфіскації активів приватних осіб, які намагаються уникнути санкцій. Це буде доступно лише в країнах, де ухилення від санкцій є кримінальним злочином, зазначає видання.
  • В Італії, де були заморожені яхти та вілли росіян, на загальну суму понад €1 млрд, діють жорсткі закони боротьби з мафією. Вони можуть стати моделлю для конфіскації та подальшого продажу активів, пише FT.
  • Влада Італії має право конфіскувати активи осіб, які мають відношення до організованої злочинності та є «соціально небезпечними». 
  • Така концепція може бути застосована щодо активів російських олігархів, які провокували виникнення конфлікту або безпосередньо вигравали від нього, зазначає італійський прокурор, який довгі роки займався питаннями мафії.

Контекст

На початок квітня половина держав-членів ЄС повідомили Єврокомісії про блокування активів громадян та організацій РФ та Білорусі на €29,5 млрд. У списку, зокрема, яхти, вертольоти, нерухомість, а також предмети мистецтва на €6,7 млрд. Крім того, країни ЄС заблокували транзакцій на суму в €196 млрд.

Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури України на 18 квітня досягла $84,8 млрд, або майже 2,5 трлн грн, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить». 

Група Світового банку оцінює фізичні збитки будівлям та інфраструктурі України, завданих військовою агресією РФ, приблизно в $60 млрд, повідомив президент банку Давид Малпасс. Оцінка не включає витрат для економіки України.  

На післявоєнне відновлення України знадобиться щонайменше $600 млрд, сказав премʼєрміністр Денис Шмигаль на міністерському круглому столі в рамках «Весняних зустрічей» МВФ та Світового банку у Вашингтоні. У короткостроковій перспективі Україні необхідне фінансування у розмірі $4–5 млрд на місяць. У довгостроковій – країні потрібна стратегія відновлення, аналогічна до Плану Маршалла, наголосив Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні