Категорія
Новини
Дата

«Метінвесту» потрібен постійний споживач руди в Європі, аби розвиватися – Риженков

Група «Метінвест» має знайти постійного споживача руди, видобутої на гірничо-збагачувальних комбінатах групи. Про це заявив гендиректор «Метінвесту» Юрій Риженков в інтерв’ю Ліга.net.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До початку великої війни українські меткомбінати «Метінвесту» споживали близько третини руди, видобутої на криворізьких ГЗК групи, зазначив Риженков. Але після втрати контролю над «Азовсталлю» та ММК імені Ілліча цей показник зменшився.
  • «Тому, щоб розвивати наші підприємства тут, ми маємо знайти для них постійного споживача», – наголосив топменеджер «Метінвесту». 
  • За його словами, група розглядає можливість придбання металургійних активів у Європі. Зокрема, «Метінвест» зацікавлений у придбанні угорського комбінату Dunaferr. Також повідомлялося про попередні переговори із американською US Steel стосовно комбінату у словацькому Кошице.
  • «Ми ніколи не приховували, що нас цікавлять інші європейські активи. Метінвест дивився на європейські активи впродовж всього свого існування. Особливо – в Східній Європі. Тому ми завжди дивилися на той самий US Steel Kosice, на Dunaferr і на підприємство Galati, яке нещодавно продавав ArcelorMittal. Водночас це не альтернатива інвестуванню коштів у економіку України, а навпаки», – каже Риженков.
  • Топменеджер запевнив, що «Метінвест» планує розвивати комбінати «Каметсталь» та «Запоріжсталь». А після деокупації Маріуполя розраховує реалізувати інвестиційні плани і там.
  • «Єдине – Україна має перемогти. Перемогти та отримати серйозні гарантії, що нової війни більше не буде. Не новий Будапештський меморандум, а реальні гарантії. І тільки тоді сюди прийдуть інвестиції», – наголосив Риженков.

Контекст

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію Ріната Ахметова. З початку війни його статки впали на 64%. На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а у липні – лише в $4,9 млрд. 

Головний скарб бізнес-імперії – «Метінвест» – втратив 2/3 оціночної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головні підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалось до 40% залізорудної сировини з гірничо-збагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. В 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції.

У серпні найбагатший українець заявляв, що готовий фінансувати відбудову Маріуполя після повернення контролю над містом Україною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні