Бюджет все стерпить. Дев'ять ідей Зеленського, які можуть коштувати українцям 220 млрд грн /прес-центр Президента України
Категорія
Картина дня
Дата

Бюджет все стерпить. Дев'ять ідей Зеленського, які можуть коштувати українцям 220 млрд грн

прес-центр Президента України

Публічні обіцянки Володимира Зеленського наступного року коштуватимуть бюджету щонайменше 220 млрд грн. Із них 124,1 млрд грн підуть на будівництво та реконструкцію доріг у рамках програми «Велике будівництво» та ще близько 1 млрд грн – на розвиток проєкту «Дія» та цифрових послуг. Але це лише найвідоміші ініціативи президента. Ось ще дев'ять проєктів, які придумав Зеленський

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Авіакомпанія UNA та аеропорти – 4,8 млрд грн

Національна авіакомпанія – давня мрія президента. Вперше він її озвучив у квітні 2020 року у фільмі «Рік президента Зеленського». 2022-го авіакомпанія Ukrainian National Airlines (UNA) має вирушити в перший рейс, для цього з бюджету на наступний рік виділять 1 млрд грн. Флот авіакомпанії до 2025 року становитиме 20 літаків. У проєкті як внутрішні, так і міжнародні рейси.

Ще одна ініціатива в авіаційній сфері – регіональні аеропорти. Наступного року уряд планує розпочати будівництво двох нових міжнародних аеропортів у Дніпрі та на Закарпатті, а також реконструювати вже існуючі у Вінниці та Херсоні. Для цього з бюджету виділили 3,8 млрд грн.

Реформа залізниці – 5,2 млрд грн

Зеленський неодноразово казав про реформування залізниці та нову якість пасажирських перевезень. Під час щорічного звернення до Верховної Ради президент пообіцяв наступного року 10 нових поїздів Інтерсіті+, 80 електричок та близько 500 сучасних спальних вагонів українського виробництва.

Для цього треба буде залучати кредитні гроші: за бюджетні купити обіцяне не вдасться. 2022 року на реформу залізниці пішло 5,2 млрд грн. З них 3,2 млрд грн – на оновлення пасажирського складу, а 2 млрд грн – на електрифікацію ділянки Житомир – Новоград-Волинський та Черкаси – Тараса Шевченка.

Термомодернізація – 30 млрд грн

Боротися зі всесвітньою та енергетичною кризою в Офісі президента вирішили за допомогою термомодернізації вже збудованих будинків. У бюджеті наступного року на цю програму передбачено 30 млрд грн. Це непряме фінансування. На цю суму «Українська фінансова житлова компанія» може випустити облігації внутрішньої держпозики.

2022-го Офіс президента обіцяє утеплити понад 1000 будинків, лікарень та навчальних закладів. Після утеплення вони витрачатимуть удвічі менше енергоресурсів, стверджує Зеленський.

«е-Підтримка», або «тисяча Зеленського», – 3 млрд грн

У грудні 2021-го президент анонсував програму «е-Підтримка» – кожен вакцинований українець може отримати з бюджету 1000 грн та витратити їх на придбання книг, абонементу до спортзалу чи квитка на концерт, до музею чи кінотеатру. Так держава вирішила підтримати бізнес, який найбільше постраждав від пандемії. В 2022 році люди, віком понад 60 років, зможуть також витратити 1000 грн на ліки.

У 2021-му на президентську програму з бюджету виділили 8 млрд грн, і 6,5 млн осіб уже отримали виплати. У 2022-му на програму «е-Підтримка» передбачено ще 3 млрд грн.

«Українська мрія» – 3 млрд грн

У грудні президент анонсував зниження кредитної ставки для населення до 5% на купівлю нерухомості, електромобіля чи на отримання освіти. Програма президента отримала назву «Українська мрія». Поки що для неї немає окремого рядка в бюджеті. На подібну програму дешевого кредитування для підприємців 5–7–9% у 2022 році виділили 3 млрд грн.

Економічний паспорт – 47 млрд грн

Зеленський на початку грудня вніс до Верховної Ради законопроєкт про економічні паспорти українців. Це його передвиборча обіцянка. У кожного українця, який народився не раніше 2019 року, з'явиться персональний рахунок у Фонді майбутніх поколінь. Він наповнюватиметься за рахунок рентних платежів, які зараз йдуть до держбюджету. 2022-го – це 47 млрд грн. Джерелом можуть стати інші податки.

Після досягнення повноліття українці одноразово зможуть отримати від держави по $10 000. Гроші можна буде витратити на придбання житла, отримання освіти в Україні або перевести на пенсійний рахунок. Перші виплати можуть розпочатися в 2027 році. Закон ще не ухвалено.

Президентський університет – 500 млн грн

Найкращі учні з усієї України, яких навчатимуть найкращі викладачі в нових просторих та світлих кампусах, – так описав ідею вишу Зеленський на освітньому форумі «Україна 30». Розпочати будівництво університету планують на території ВДНГ у 2022 році. Навчання розпочнеться восени 2023-го. У Президентському університеті навчатимуть інформаційних технологій, кібербезпеки та розробки штучного інтелекту, нанотехнологій, науки про здоров'я та міжнародних комунікацій.

Загальний бюджет проекту 7,2 млрд грн. У бюджеті на 2022 рік поки що закладено лише 500 млн грн.

Телеканал «Дім» – 253 млн грн

Першого березня 2020 року з ініціативи президента було створено російськомовний телеканал «Дім». Його мета – боротися з російською пропагандою та доносити українське мовлення на території окупованого Донбасу та анексованого Криму.

У 2022 році «Дім» може вийти на національний рівень та мовити на території всієї країни, а не лише на окупованих територіях. Бюджет телеканалу в 2022 році – 253 млн грн.

Один мільярд дерев – 2 млрд грн

У червні 2021 року президент анонсував проєкт «Зелена країна». Його мета – за три роки висадити в Україні 1 млрд дерев. Це дозволить покращити екологічну ситуацію в країні, казав Зеленський. На грудень 2021 року план реалізовано майже на 6% – держава висадила 59,5 млн дерев.

У бюджеті на 2022 рік немає окремого рядка на витрати проєкту. Міністерство захисту навколишнього середовища визнало, що на реалізацію всього проєкту необхідно 2 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні