Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді /прес-центр Президента України
Категорія
Новини
Дата

Економічний паспорт, діалог із Путіним та множинне громадянство. Найкоротший переказ щорічної промови Зеленського у парламенті

Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді Фото прес-центр Президента України

Володимир Зеленський 1 грудня виступив із щорічним посланням до Верховної Ради. Після нервового пресмарафону з журналістами минулого тижня монолог у парламенті йому дався легше. За що хвалив себе і свою команду і що обіцяв президент – Forbes зробив найкоротший витяг промови Зеленського

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Економіка. Економічне зростання перевищує докризові показники 2008 та 2013 років. Розмір економіки України – $190 млрд, а золотовалютні резерви – $30 млрд. За час моєї каденції державний борг знизився до 50% ВВП, а мінімальна заробітна плата тепер становить 6500 грн.

Ставка за кредитами для малого та середнього бізнесу впала до 10%. У рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» держава видала кредитів на 70 млрд гривень. Обіцянка: кредитна ставка для населення знизиться до 5% на купівлю нерухомості, автомобіля чи здобуття освіти.

Множинне громадянство. Вношу сьогодні до Ради законопроєкт про «множинне громадянство», який передбачає надання українського громадянства представникам діаспори. Українців у світі 65 млн людей.

Енергетика. Енергетична криза тепер не лише в Україні, а й у всьому світі. Ми маємо один спосіб боротися з високими тарифами на газ – програма «Велика термомодернізація». У 2022 році в її рамках утеплять понад 1000 будинків, лікарень та навчальних закладів. Після утеплення вони витрачатимуть удвічі менше газу.

Боротьба з олігархами. Продовжуватиму системно боротися з олігархами. І прийнятий податковий закон №5600, який підвищує ренту на руду, є частиною цієї боротьби.

До 10 грудня подам до Верховної Ради закон про економічний паспорт українця. Доходи від оподаткування залізної руди нараховуватимуться на персональні рахунки українських дітей. Після досягнення повноліття вони зможуть витратити отриману суму на оплату освіти чи покупку житла.

Судова реформа. Незадоволений провалом судової реформи. Обіцяю, що її буде завершено за мою каденцію.

Медична реформа. За цей рік заробітна плата лікарів зросла вдвічі – до 20 000 грн. Автопарк швидкої допомоги укомплектовано на 100%. Відремонтовано понад 600 сільських амбулаторій та 200 приймальних відділень.

Плани на 2022 рік: модернізувати 48 обласних багатопрофільних клінічних лікарень та 24 реабілітаційні центри для ветеранів АТО.

Оборона. У 2022 році фінансування оборонного сектору зросте до 320 млрд грн. За Петра Порошенка фінансування галузі у 2018 році було значно менше – 191,7 млрд грн.

Наступного року закриємо чергу з видачі квартир ветеранам АТО И ООС.

Донбас та Крим. Домогтися повернення Криму та Донбасу неможливо без прямих переговорів із Росією. Я не боюся і готовий до діалогу із Володимиром Путіним. Усі олігархи, незалежно від їхнього калібру, і всі політичні сили повинні боротися за звільнення окупованих територій та анексованого Криму.

Створення Кримської платформи – важлива складова цієї боротьби. У рамках платформи зібралося 46 делегацій із різних країн світу, зокрема Франції, Німеччини, США та Туреччини.

Школярі з Криму та Донбасу зможуть безкоштовно та без здавання ЗНО здобувати освіту в будь-якому з вишів країни.

Інфраструктура. За два роки держава побудувала 13 000 км доріг та 560 мостів та мостових переходів. План на 2022–2023: 15 000 км доріг та 810 мостів та мостових переходів.

Українська національна авіакомпанія (UNA) вирушить у перший рейс у 2022 році, а до 2025-го її флот складатиме 20 літаків. У найближчі два роки в Україні зʼявиться три нові аеропорти: міжнародний на Закарпатті, між Ужгородом та Мукачево; два на сході країни.

Залізниця наступного року отримає 10 поїздів «Інтерсіті», 80 електричок та 500 нових спальних вагонів.

Освіта. Наступного року Україна підніме заробітні плати вчителям до 20 000 грн. За 2021 рік ноутбуки отримали 60 000 вчителів, а в 2023 вони будуть у кожного вчителя.

Країна підтримує талановитих школярів, їм видають премії 100 000 грн за перемогу у міжнародних олімпіадах. Учні, які показали найкращі результати щодо ЗНО, отримують по 10 000 грн. Цього року стипендія зросла до прожиткового мінімуму.

Цифровізація. Цифрова реформа вдалася — додатком «Дія» користується 11 млн осіб. Незабаром запуститься перепис населення спільно з компанією Apple і можна буде оформити пенсію онлайн. До 2023 року 100% державних послуг мають перейти в онлайн.

Наука. За два роки 202 наукові проєкти отримали дотації з бюджету на суму 1 млрд грн.

Україна поновлює свій науковий морський флот. Зараз є два кораблі: Борис Александров, який проводитиме дослідження у Чорному морі, та криголам «Ноосфера», який проводитиме експедиції у Світовому океані та на антарктичній станції Вернадського. Останній рейс у світовому океані Україна здійснила 20 років тому, а у Чорному морі – 10 років тому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні