Категорія
Картина дня
Дата

Найкоротший переказ пресмарафону Володимира Зеленського. Головне з того, що сказав президент за шість годин

Найкоротший переказ пресмарафону Володимира Зеленського. Головне з того, що сказав президент за шість годин /прес-центр Президента України

прес-центр Президента України

Володимир Зеленський 26 листопада провів прес-марафон: 30 журналістів майже шість годин ставили питання про війну з Росією, енергокризу, кадрові рішення уряду та Ріната Ахметова. Forbes зробив найкоротший переказ відповідей президента

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Наступ Росії

Загроза вторгнення Росії на територію України є щодня. Росіяни нагнітають ситуацію: проводять ротацію військових та рухають техніку на кордоні з Україною, щоб показати розвідці та ЗМІ, що вони збирають війська; снайпери провокують наших на Донеччині. Якщо ми поведемося на якусь провокацію, ймовірність висока, що вони застосують силу.

Україна контролює кордони. Зараз там менше російських військових, ніж навесні. Щодня Україна отримує дані розвідки та від зарубіжних партнерів. Вони обіцяють підтримку, але в якому форматі – не зрозуміло. Із союзниками, включаючи США, ми спілкуємося не про допомогу на випадок екскалації – переговори про закупівлю військової техніки тривають постійно, не лише зараз. Ми маємо розраховувати на себе, армія у нас потужна.

Риторика Росії: вони говорять про кроки України у бік НАТО та захист своїх кордонів; кажуть, Україна зриває «Мінськ». Потім вони скажуть, що напали через це. Я очікую від Володимира Путіна публічної заяви, що Росія не планує ескалацію на Донбасі та не збирається нападати.

Засідання у Нормандському форматі – пріоритет. Потрібно також терміново організувати зустріч із адміністрацією Путіна. Вирішення таких проблем, це завжди обмін «спокою» на щось інше.

Матеріали по темі

Ворожнеча з Ахметовим

Близьке оточення Ріната Ахметова втягує його у державний переворот. Він планується на початок грудня. Ціна організації: $1 млрд. Докази: агентурна інформація та записи, на яких представники України та Росії обговорюють участь Ахметова. Я запрошую Ахметова до Офісу президента послухати інформацію.

На тлі енергетичної кризи компанії Ахметова шантажують владу відключенням опалення. Ахметов не має права шантажувати суспільство. Будувати свою «державку» усередині держави – неправильно. Відповідальними за зрив опалювального сезону має бути і держава, і Ахметов.

Медійна політика телеканалів Ахметова «Україна» та «Україна 24» перейшла у нездорову фазу. Вони можуть казати, що хочуть, але не мають права дезінформувати населення. Там перейшли усі кордони.

Я зустрічався з Рінатом Леонідовичем. Сказав, що закон про деолігархізацію потрібен українцям. Я хочу, щоб він був великим бізнесменом у нашій країні. Ніхто нічого не забере. Навпаки, всі пишуть, що заробітки Ахметова збільшилися. Хочу стабілізувати ситуацію в державі та всі виклики вирішувати разом.

Матеріали по темі

План з Донбасу

Через пандемію переговори про перемир'я загальмували. Нам потрібен дипломатичний вихід зі становища. Можливо США допоможе. «Мінськ» був єдиним форматом, який хоч якось працював. А потім почалися протести у Білорусі, коронавірус, енергокриза. Більше ніхто нікуди не літає на переговори.

У будь-якому разі у нас має бути сильна армія. Ми маємо бути готові захищати себе. Одне із завдань зараз – зробити так, щоб люди в армії не втрачали мотивації.

РНБО замість судів

Рішення РНБО захищають нас. Раніше про це ніхто не знав, це був пасивний орган, цвинтар збитих льотчиків. Зараз там 22 особи з чинної влади, включаючи військових, спікера Верховної Ради та міністра закордонних справ.

Я особисто вводжу в дію рішення, але інші повідомляють про проблеми – кейс за кейсом. І кажуть, як вирішити. У кожній справі пачки документів.

У судах рішення ухвалюють довго. Навіть сьогодні проти деяких людей часів Віктора Януковича знімають санкції. Ми захищаємо країну як можемо.

Матеріали по темі

Кадрова політика

Я хотів би жити з командою, яка не помиляється. Але не завжди вдається зробити крок уперед і не зробити потім крок назад. Ми маємо кілька кадрових перемог. Я думав, що їх буде десятки, але цього не сталося. Не всі нові люди витримали, виявилися психологічно слабкими. Важко знайти професіоналів.

Економіка – найслабше місце зараз у кадровій політиці. Але нарешті з'явився добрий міністр економіки – Юлія Свириденко, порядна та професійна.

Андрій Єрмак – професіонал. Йому вірять керівники розвідок інших країн та глав апаратів президентів. Вони б не сіли з ним за стіл, якби він був токсичним або некомпетентним.

Помилки? Довіряв деяким людям, а влада багатьох змінює. Ти запропонував ту чи іншу людину, а вона виявилася не готовою до випробувань. Це моя помилка. Не знав, що велика спокуса до Верховної Ради. Не знав, що так можна любити крісло. Не хотів навчитися на цій посаді ділити всіх на людей та особин. Почав більше любити собак.

Матеріали по темі

Результати каденції

Інфраструктурна реформа – найвдаліша реформа за 50 років. Будівництво тисячі кілометрів доріг, запуск державіаперевізника та прибуткова «Укрзалізниця» – частина успішної деолігархізації.

Деолігархізація – крок на зменшення корупції, вплив на політику та суспільство. Боротися ми обіцяли та боремося.

Також задоволений цифровізацією та земельною реформою. Я дав повну нагоду запустити судову реформу. Парламент проголосував за закони та повноваження міжнародних експертів (участь у відборі суддів), які можуть формувати список очищення судової влади.

У своїй компанії, якою я керував, завжди робив так, щоб вона була прибутковою та давала багато робочих місць. На посаді президента я постійно дивлюся на ризики та обираю опції, які менш ризиковані.

Чи я буду придатним президентом – дізнаюся до старості. Не все зробив, що обіцяв. Але є ще час. Я щодня ухвалюю сто рішень й іноді помиляюся. Але непоправних помилок я не роблю.

Матеріали по темі

Ставлення до НБУ, МВФ

Не маю права втручатися в операційну роботу НБУ, їхнє керівництво та порушувати їхню незалежність. Але коли до мене звертаються із проблемою, я мушу якось допомогти чи тимчасово загасити пожежу.

Навесні-влітку ситуація в НБУ була критичною у кадровій політиці. Я втрутився і в результаті гривня стабілізувалася, і МВФ перевели нам транш і продовжили програму до кінця червня.

Наша економіка залежить від фінансів, від міжнародних партнерів. Якщо наша програма із МВФ під загрозою – це велика проблема. Ми не просто беремо гроші, це співпраця, зокрема, в реформах.

Те, що Кирило Шевченко зараз голова НБУ – правильно. Що буде за місяці – не знаю.

Матеріали по темі

Енергетична криза

Дефіцит газу та вугілля штучно створений іншими країнами. Але в нас зараз атомні електростанції працюють як ніколи – 13 енергоблоків із 15. Ми їх охороняємо додатково. Знаємо, що нас хочуть дестабілізувати.

Не все під час кризи контролює держава. Існують приватні компанії, включаючи ДТЕК, які можуть раптово йти на ремонт. Це наша спільна відповідальність – стабільне опалення людей.

Ключове питання – реформа термомодернізації. Вона зробить країну енергетично незалежною. Утеплені будинки витрачатимуть у два рази менше газу. Це коштуватиме 300 млрд грн. У Мінекономіки є люди, яких спеціально найняли, щоб займатися цією реформою. Хотілося б здійснити її за 5 років. Одночасно потрібно максимально переходити на електрику.

Другий термін?

Це рішення не буде пов'язане із форматом нової коаліції після парламентських виборів. Залежатиме від людей. Якщо люди скажуть, що підтримують мене чи ні, тоді я подумаю – йду чи ні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні