Категорія
Новини
Дата

Мінекономіки оцінює зростання ВВП у першому кварталі на 4,5%

Міністерство економіки оцінює зростання ВВП на рівні 4,6% порівняно з березнем минулого року, йдеться у моніторингу відомства. У підсумку за січень–березень зростання оцінюється на рівні 4,5%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зазначається, що у березні продовжувалася тенденція відновлювального зростання, підтримана стабільною роботою українського морського коридору, нарощуванням виробничих потужностей у добувній промисловості, активізацією виробництва мінеральних добрив, збільшенням попиту на будівельні послуги в умовах сприятливих погодних умов. 
  • Це відбувалося на тлі поліпшення ділових настроїв і пожвавлення споживчої активності.
  • У березні 2024 року порівняно з березнем 2023-го, за оцінкою Мінекономіки, майже всі агреговані види економічної діяльності сформували позитивний внесок до загального обсягу ВВП.
  • Так, експорт продукції аграрного виробництва та гірничо-металургійного комплексу забезпечувався українським морським коридором; інвестиційний попит, який генерує бюджет, а також нарощування виробничих потужностей у добувній промисловості сформували позитивний внесок виробничих видів діяльності та суміжних з ними видів економічної діяльності сфери послуг.

Контекст

На початку квітня Державна служба статистики оприлюднила дані валового внутрішнього продукту (ВВП) за 2023 рік. Forbes Ukraine склав пʼять графіків, які ілюструють найцікавіше з цього масиву даних. Докладніше читайте тут.

У 2024 році Міністерство економіки прогнозує зростання ВВП на 4,6%, а інвестицій – на 29,6%, що сформує найбільший позитивний внесок серед компонентів у зростання ВВП, на другому місці буде приватне споживання. Зростання вартісних обсягів експорту товарів і послуг у 2024-му очікується на 9%, імпорту товарів і послуг – на 5,9%.

МВФ очікує зростання ВВП України цьогоріч на 3,2%, у 2025-му – на 6,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні