Категорія
Новини
Дата

Мінекономіки прогнозує зростання ВВП на 4,6% у 2024 році

У 2024 році Міністерство економіки прогнозує зростання ВВП на 4,6%, а інвестицій на 29,6%, що сформує найбільший позитивний внесок серед компонентів у зростання ВВП, на другому місці буде приватне споживання, повідомила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко. За її словами, зростання вартісних обсягів експорту товарів та послуг у 2024-му очікується на 9%, імпорту товарів та послуг – на 5,9%.

Ключові факти

  • За прогнозом Мінекономіки, також передбачається подальше поступове відновлення виробництва, що задовольняє, в першу чергу, потреби інвестиційного попиту. 
  • Свириденко наголосила, що прогнозування здійснюється в реальному часі в умовах високого ступеня невизначеності. 
  • Стосовно 2023 року, Мінекономіки оцінює зростання ВВП на рівні 5%. Динаміка та зміни у структурі ВВП показують як економіка переналаштовується і адаптується до умов війни. 
  • За словами Свириденко, порівняно з довоєнним 2021 роком зросла роль держави: провідну роль відіграє сектор загальнодержавного управління – оборона і безпека, соціальний захист, допомога бізнесу. «За оцінками Мінекономіки за 9 місяців 2023 року питома вага доданої вартості державного управління у ВВП збільшилася на 15 в. п. і становила 21,2% проти 6,2% у 2021 році», – сказала Свириденко.
  • Крім того, пріоритетом економіки є фінансування інвестицій у ОПК, у відновлення зруйнованої інфраструктури. Так, у порівнянні з 2021 роком, питома вага валового нагромадження основного капіталу у ВВП зросла майже на 4 в. п. до 17,1%. 
  • Також Мінекономіки фіксує зміну пріоритетів споживання, зокрема, падіння споживання домашніх господарств. Питома вага кінцевих споживчих витрат домогосподарств у ВВП зменшилась майже на 2 в. п. до 66,3%. За даними відомства, це також є наслідком виїзду українців за кордон, що крім іншого позначилось і на зсуві розподілу імпорту товарів та послуг в бік збільшення останніх в загальному обсязі імпорту.
  • Збройна агресія РФ спричинила великі втрати у секторах, які у довоєнний період займали лідируючі позиції. Зокрема, металургійна галузь через значні руйнування підприємств, тимчасову їх окупацію, заблоковану логістику наразі перебуває в аутсайдерах. За 9 місяців року частка металургійного виробництва у структурі реалізації промислової продукції скоротилась на 7,9 в. п. порівняно з 2021 роком і становить 9,9%.

Контекст

Після блекаутів та проблем з дефіцитом електроенергії на початку 2023 року через російські обстріли НБУ давав консервативні прогнози: у січні Нацбанк закладав символічні 0,3% зростання ВВП у 2023 році. У квітні прогноз значно покращився – до 2%. Липневі оцінки Нацбанку були вищі – плюс 2,9% зростання ВВП. Регулятор очікував прискорення економічного зростання. 

НБУ наприкінці жовтня покращив прогноз зростання ВВП України цьогоріч із 2,9% до 4,9%, а наступного року — з 3,5% до 3,6%, погіршивши його на 2025 рік із 6,8% до 6%. Минулого року зростання економіки України може перевищити 5%, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

Водночас у ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні