Олексій Любченко і Денис Шмигаль. Фото УНІАН / Ілюстрація Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Міністр економіки Любченко подав у відставку. Сварка зі Шмигалем, відсутність бачення – що ще серед можливих причин його звільнення

2 хв читання

Олексій Любченко і Денис Шмигаль. Фото УНІАН / Ілюстрація Анна Наконечна

Ще ввечері 1 листопада міністр економіки Олексій Любченко запевняв Forbes, що не збирається полишати уряд і що інформація про його можливе звільнення – чутки. Менше ніж за добу, вранці 2 листопада, Любченко підписав заяву про відставку за власним бажанням. З чим пов'язана ця зміна і до чого тут прем'єрміністр Денис Шмигаль

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія 1 листопада під час брифінгу у Верховній Раді оголосив про кадрові ротації в Кабінеті міністрів. Йшлося про зміну керівників чотирьох міністерств – оборони, екології, реінтеграції окупованих територій та стратегічних галузей промисловості. Відставку міністра економіки також обговорювали, але з додаванням «можливо». Фінальне рішення щодо звільнення Любченка депутати «Слуги народу» ухвалювали на зʼїзді фракції пізно ввечері 1 листопада.

Прессекретарка Любченка Анастасія Політіко сказала, що міністр подав у відставку за проханням премʼєрміністра Дениса Шмигаля, але деталей не надала.

Головна причина відставки Любченка – конфлікт із Шмигалем, каже на правах анонімності співрозмовник Forbes у партії «Слуга народу». «Це позиція прем’єрміністра. Шмигаль остерігався його як політичного опонента», – каже він. Депутат від фракції «Слуга народу» Галина Янченко стверджує, що Любченко мав великі політичні амбіції. «Незважаючи на те, що він мав досить високу посаду, були депутати, які бачили й перспективи для його подальшого карʼєрного зростання», – зазначає вона.

Під час з’їзду фракції пізно ввечері 1 листопада, за даними «Української правди», Арахамія сказав, що міністр економіки звільняється, оскільки «закрався», але деталей не розкрив. Не захотів розкривати конкретні недоліки в роботі міністерства економіки і перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, сказавши лише, що Любченко сам вирішив піти. «Олексій вирішив зосередитись на якійсь іншій діяльності, можливо, ми скоро зрозуміємо, на якій», – каже він.

Голова партії «Голос» Кіра Рудик серед можливих причин звільнення міністра економіки називає слабку кооперацію з місцевим бізнесом. «Міністерство економіки не запропонувало жодної програми з підтримки малого й середнього бізнесу, які першими страждають від сьогоднішніх викликів», – каже вона. За словами Рудик, Любченко також не мав плану щодо виходу країни з економічної кризи, яка зумовлена посиленням локдауну й нестачею енергетичних ресурсів.

Колега Рудик по фракції Ярослав Железняк каже, що міністра могли звільнити через його конфлікт з Офісом президента. Там цю інформацію заперечують. «У кейсі з паном Любченком некоректно казати про якесь незадоволення (його роботою) або про щось подібне», – каже радник Офісу президента Михайло Подоляк. За його словами, однією з причин могла стати недостатньо швидка реалізація реформ чи недостатнє стратегічне бачення.

Депутати Верховної Ради голосуватимуть за відставку Любченка 3 листопада, а за призначення нового міністра – 4 листопада. Профільний парламентський комітет з питань економічного розвитку не підтримав відставку Любченка, але й не критикував це рішення. «Ми спілкувалися з міністром з питань економічного розвитку, – каже голова комітету Дмитро Наталуха. – До його роботи немає жодних претензій».

На зміну Любченку, який пробув міністром лише пів року, з травня 2021-го, «Слуга народу» висуває заступника голови Офісу президента Юлію Свириденко. «На фракції ми підтримали її кандидатуру. Має достатньо досвіду, щоб впоратися з цією посадою», – каже Корнієнко. В ОП Свириденко відповідає за економічні питання та державні інвестиції. В 2019 році вона вже працювала в міністерстві економіки на посаді заступника міністра, а в 2020 році – першого заступника. До її обовʼязків входило формування та реалізація державної політики у сфері праці та зайнятості населення, а також у сфері промислової та цінової політики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні