Категорія
Новини
Дата

Міноборони уклало перші трирічні контракти з українськими виробниками озброєння

1 хв читання

закупівлі озброєння Міноборони /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анастасією Решетнік

Перші трирічні контракти з українськими виробниками озброєння Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анастасією Решетнік

Від початку року Агенція оборонних закупівель уклала перші шість довгострокових контактів для закупівлі озброєння в українських виробників, повідомила в інтерв’ю Forbes очільниця Агенції Марина Безрукова. Угоди передбачають закупівлю державою дронів, бронетехніки, снарядів впродовж трьох років

Ключові факти

  • В умовах воєнного стану бюджетне планування передбачає максимум річні контракти, пояснила Безрукова. «Але нам вдалося його частково обійти», – додала вона.
  • Агенція оборонних закупівель вже уклала перші довгострокові угоди для закупівлі озброєння в українських виробників, повідомила Безрукова. Йдеться про шість трирічних контрактів з українськими виробниками на закупівлю дронів, бронетехніки, снарядів.  
  • «Буде більше», – анонсувала очільниця Агенції. Зокрема, за її словами, «на підході» контракт щодо РЕБів. 
  • Вийти на довгострокові контракти – це одна з ключових цілей Агенції, пояснила Безрукова. «Бо коли ти купуєш «на вчора» – це завжди дорожче», – додала вона. Є певні типи снарядів, яких Україна потребує постійно, і якщо закупляти їх зі значним часовим запасом, великі виробники дуже «не соромляться» у своїй маржі. 
  • Однорічні контракти з виробниками зброї також не дають компаніям можливості довгострокового планування і часто призводять до дефіциту обігових коштів. Попри рекордну ліквідність, українські банки відмовляють ВПК у фінансуванні. Бізнес не може заздалегідь замовити достатні обсяги сировини, спланувати штат, виробництво.
  • Для масштабування цієї історії потрібні зміни до бюджетного законодавства, повідомила очільниця Агенції. «Зараз вони дискутуються на рівні депутатського корпусу та Кабміну», – зазначила Безрукова. 

Контекст

За перший квартал 2024 року Агенція оборонних закупівель законтрактувати більше озброєння, ніж за весь попередній рік, повідомила Безрукова. Всього за 2024-й Агенція уклала контрактів на 237 млрд грн. 

Український держбюджет покриває менше третини спроможностей українських виробників – на закупівлю озброєння в держбюджеті цьогоріч передбачено лише $6 млрд із необхідних $20 млрд, розповідав 13 квітня Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості.

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – Департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу») та «Агенція оборонних закупівель». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні