Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст розпочав процес стягнення активів з групи VS Energy, яку повʼязують з росіянами

Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про застосування санкції у виді стягнення активів групи VS Energy, яку повʼязують із росіянами. Про це повідомила директорка Департаменту санкційної політики Мінʼюсту Інна Богатих.

Ключові факти

  • «Головна санкційна битва розпочата! Стягуємо активи росіян – корпоративні права у восьми обленерго, шести готелях, двох металургійних заводах, торговельному центрі в центрі столиці та іншій 31 юридичній особі. Також – грошові кошти близько $2,5 млн», – написала Богатих.
  • Вона зазначила, що відповідачами у справі є росіяни Михайло Воєводін, віцеспікер Держдуми РФ Олександр Бабаков, власник футбольного клубу ЦСКА Євгеній Гінер, а також інші особи, які «виконують роль номінальних власників їхнього майна в Україні».
  • За словами Богатих, позов, у якому 158 сторінок і додатків з доказами (45 томів на 11 300 сторінках), ґрунтується на доказах, що отримані в рамках кримінальних проваджень, інформації розвідувальних, антикорупційних органів, інших державних установ, громадських організацій та публічній інформації.

Контекст

Кінцевими бенефіціарами компанії значаться громадяни ЄС: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

Видання «Настоящее время» зʼясувало, що співзасновниця «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» Ярославська є дружиною Гінера. Вона народилася в Україні і є громадянкою Німеччини, хоча до березня 2008-го мала російський паспорт. ЕП отримало копію указу про її вихід з громадянства РФ, де зазначається, що донька Ярославської Юлія має прізвище батька – Гінер. А Вігантс та Дамбінс, як свідчить архів документів Panama Papers, були довіреними особами Олександра Бабакова. За даними «Нової газети», за допомогою цих громадян Латвії Бабаков намагався сховати свою комерційну присутність на Заході.

Хто зараз кінцевий бенефіціар VS Energy, достеменно невідомо. Наприклад, народний депутат, голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус на початку 2021-го стверджував, що частки VS Energy у Гінера та Олександра Бабакова викупив їхній третій партнер – Михайло Воєводін. Але в офіційних реєстрах ця оборудка так і не була відображена. 

У відповідь на запит Forbes Вігантс запевняє, що не має відношення до громадян Росії й не підтримує їхні переконання. «Я не отримую від них фінансування, нічого їм не продаю і нічого в них не купую. Росіяни є агресорами та окупантами частини території України», – каже він.

«Усе, з чим мені та моїм партнерам доводиться мати справу в українських судах, це лише публікації ЗМІ, які не підтверджені фактами», – додає він. Також він підкреслив, що з 24 лютого 2022-го VS Energy надала ЗСУ гуманітарну допомогу та пожертви на 80 млн грн. Чому саме зараз починається цей процес та які активи хоче націоналізувати держава, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні