Категорія
Гроші
Дата

«Це буде найгучніша справа». Найближчим часом Мін’юст може направити до суду справу щодо конфіскації активів VS Energy (пов'язують із росіянами). Forbes дізнався подробиці

Мін’юст, ймовірно, завершив роботу над позовом про конфіскацію активів групи VS Energy та найближчим часом може направити його до Вищого антикорупційного суду. Чому саме зараз та які активи хоче націоналізувати держава 

Президент російського футбольного клубу ЦСКА Євген Гінер /Getty Images

Президент російського футбольного клубу ЦСКА Євген Гінер Фото Getty Images

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Позов фіналізується. У ньому понад 150 сторінок», – каже Ірина Мудра, заступник міністра юстиції України в інтервʼю Forbes, яке опублікуємо 12 червня. «Це буде найгучнішою справою за весь час роботи Мін’юсту в частині стягнення санкційних активів», – додає вона. 

Напряму Мудра не підтвердила, що йдеться про позов щодо конфіскації активів групи VS Energy. Проте її опис збігається з описом цієї компанії, власниками якої СБУ, ДБР, «Бізнес Цензор», «Економічна правда», «Радіо Свобода» називають підсанкційних:

  • Євгена Гінера (президента російського футбольного клубу ЦСКА); 
  • Михайла Воєводіна (за довідкою Інтерполу, має статус злодія в законі, прізвисько – Misha Luzhnetskiy); 
  • Олександра Бабакова (заступника голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, а у 2022-му – за анексію Запорізької та Херсонської областей).

«[Вони володіють активами] в енергетиці, нерухомості, фінансовому та готельному бізнесі, – каже Мудра. – Найближчим часом ми побачимо весь перелік активів цієї групи». Перелік активів та доказову базу Мін’юст оприлюднить під час розгляду справи у Вищому антикорупційному суді, пояснює Гліб Канєвський, голова аналітичного центру StateWatch. 

У 2014-му VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014-му, – запевняють у компанії. – Бабаков та Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy».

Кінцевими бенефіціарами компанії значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

У відповідь на запит Forbes Валтс Вігантс від імені компанії повідомив, що VS Energy володіє лише п’ятьма обленерго: «Херсонобленерго», «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго», «Рівнеобленерго». На підприємствах працюють понад 11 000 працівників, а загальна протяжність електромереж перевищує 135 000 км.

Ці обленерго були приватизовані за $120 млн ще на початку 2000-х років, крім «Чернівціобленерго», контрольний пакет якого держава продала в 2012–2014 роках.  

Якими ще активами може володіти група? Наприклад, металургійним заводом «Дніпроспецсталь». Його бенефіціарка – громадянка Франції Наталія Селіванова. Вона – цивільна дружина Михайла Воєводіна, йдеться в розслідуванні журналістів програми «Схеми», які посилаються на його картку з Інтерполу. Раніше Forbes запитував Віліса Дамбінса, чи є Селіванова цивільною дружиною Воєводіна. Він не відповів на це запитання, але зазначив, що її ніщо не повʼязує з Росією, крім походження. 

Селіванова разом з уже згадуваним Дамбінсом через компанію Financiere контролює пʼять великих готелів Premier у різних містах України. В грудні 2022-го суд арештував готелі цієї мережі, а також київські ТЦ «Метроград» та «Метрополіс», які, за версією слідства, контролюють Бабаков, Гінер та Воєводін.

Проте єдиний успішний кейс націоналізації активів групи відбувся на початку цього року: Вищий антикорсуд стягнув частку Гінера в PINBank (90%) на користь держави. 

Гінер володів PINBank напряму, тому Мін’юст легко довів його звязок із банком у суді, каже Канєвський. «Кейс із групою VS Energy складніший, оскільки номінальні власники – громадяни ЕС, а багато активів мажуть бути записані на офшорні компанії в різних юрисдикціях».

Кому належить VS Energy

Кому належить VS Energy

Видання «Настоящее время» зʼясувало, що співзасновниця «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» Марина Ярославська є дружиною Гінера. Вона народилася в Україні і є громадянкою Німеччини, хоча до березня 2008-го мала російський паспорт. ЕП отримало копію указу про її вихід з громадянства РФ, де зазначається, що донька Ярославської Юлія має прізвище батька – Гінер. А Вігантс та Дамбінс, як свідчить архів документів Panama Papers, були довіреними особами Олександра Бабакова. За даними «Нової газети», за допомогою цих громадян Латвії Бабаков намагався сховати свою комерційну присутність на Заході.

Хто зараз кінцевий бенефіціар VS Energy, достеменно невідомо. Наприклад, народний депутат, голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус на початку 2021-го стверджував, що частки VS Energy у Гінера та Олександра Бабакова викупив їхній третій партнер – Михайло Воєводін. Але в офіційних реєстрах ця оборудка так і не була відображена. 

У відповідь на запит Forbes Вігантс запевняє, що не має відношення до громадян Росії й не підтримує їхні переконання. «Я не отримую від них фінансування, нічого їм не продаю і нічого в них не купую. Росіяни є агресорами та окупантами частини території України», – каже він.

«Усе, з чим мені та моїм партнерам доводиться мати справу в українських судах, це лише публікації ЗМІ, які не підтверджені фактами», – додає він. Також він підкреслив, що з 24 лютого 2022-го VS Energy надала ЗСУ гуманітарну допомогу та пожертви на 80 млн грн.

Чому тільки зараз Мінʼюст вирішив націоналізувати VS Energy

Президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти Бабакова у вересні 2022-го, проти Гінера та Воєводіна – у жовтні. «Мін’юст був предметно готовий [націоналізувати активи], як вийшов перший указ президента проти Бабакова», – каже заступниця міністра Мудра. 

«Проте важливо вибрати таку доказову базу, яка буде прийнята міжнародними судами, – додає вона. – Не завжди початкові відповіді, які ми отримуємо [від правоохоронців], задовольняють критерії доказової бази». 

Мін’юст співпрацює у санкційному процесі з 18 держорганами, пояснює Канєвський зі StateWatch. «За цей час, як мені відомо і як підтверджують подальші події, Мін’юст не зміг отримати від цих органів інформацію, що Гінер, Воєводін чи Бабаков мають пряме чи опосередковане відношення до VS Energy», – каже Канєвський. 

Тоді Мін’юст пішов іншим шляхом. У травні 2023-го Зеленський ввів санкції проти нібито номінальних власників енергокомпанії VS Energy. Паралельно з цим Мін’юст співпрацював з іноземними юрисдикціями. «По подібним кейсам тільки збір інформації може йти понад пів року», – каже Мудра. 

Тепер, ймовірно, у суді Мін’юст не намагатиметься довести звʼязок VS Energy з Гінером, Воєводіним чи Бабаковим, а доводитиме звʼязок нібито номінальних власників із Росією. «Якщо, наприклад, один із них або одна з їхніх компаній платить податки в бюджет РФ, це вже може бути підставою для націоналізації», – каже Канєвський. Ймовірно, Мін‘юст знайшов такий звязок, якщо готовий подавати позов, додає він. 

За законом, ВАКС має 10 днів на розгляд справи про конфіскацію активів у першій інстанції та пʼять днів на апеляцію. Проте можуть бути й виключення. Наприклад, ВАКС досі не розглянув апеляцію щодо націоналізації Миколаївського глиноземного заводу, хоча рішення першої інстанції було ще у лютому 2023-го, нагадує Канєвський. 

«Ми будемо захищати свої права власності, як робили це неодноразово, – каже Вігантс. – У тому числі й у міжнародних судах».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні