Категорія
Новини
Дата

Місія МВФ розпочала перший перегляд програми з Україною

1 хв читання

У вівторок, 23 травня, місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) розпочала роботу щодо першого перегляду програми розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) з Україною, повідомив постійний представник Фонду в Україні Ваграм Степанян.

Ключові факти

  • «Місія МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочинає сьогодні з представниками влади України обговорення заходів у контексті першого перегляду програми розширеного фінансування (EFF)», – сказано у заяві.
  • Раніше зазначалося, що місія працюватиме до кінця травня.
  • За даними «Інтерфакс-Україна», напередодні премʼєр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з директором європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером майбутню роботу місії та уточнив, що вона відбудеться у Відні.
  • Минулого тижня директор МВФ з комунікацій Джулі Козак повідомила, що у центрі уваги місії буде оцінка прогресу влади у виконанні політичних зобовʼязань та умов у рамках програми. У центрі уваги будуть галузі податково-бюджетної політики, корпоративного управління та грошово-кредитної політики.
  • «І, звичайно ж, перегляд також враховуватиме останні економічні та фінансові події та оновить прогноз та ризики для економіки, як відповідно до того, що ми називаємо базовим сценарієм, так і, у випадку з Україною, наявним негативним сценарієм», – заявила Козак.

Контекст

31 березня Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд. Програма входить до загального пакету підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. 

Ключова мета програми – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями.

Програма спрямована на просування реформ і зміцнення інституцій для стимулювання сталого довгострокового економічного зростання на тлі післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.

На початку квітня МВФ у межах нової програми розширеного фінансування надав Україні перший транш, повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний. «Це 2 млрд спеціальних прав запозичень, що дорівнює близько $2,7 млрд», – написав Пишний.

Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на $4,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні