Категорія
Новини
Дата

Митниця розпочала пілотний проєкт пост-митного контролю. Що він передбачає

Державна митна служба розпочала пілотний проєкт щодо здійснення пост-митного контролю. Відомство перевірятиме інформацію, зазначену в митній декларації, та поданих документах, ідеться у повідомленні Держмитслужби.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

Основні напрями пост-митного контролю:

  1. контроль за правильністю визначення бази оподаткування;
  2. контроль за правильністю класифікації товарів згідно з УКТЗЕД;
  3. контроль за визначенням країни походження товарів;
  4. контроль за наданням пільг в оподаткуванні, повнотою та своєчасністю сплати митних платежів;
  5. контроль за достовірністю декларування вагових, кількісних та якісних показників, технічних та фізико-хімічних характеристик товарів, що впливають на рівень оподаткування;
  6. контроль за дотриманням визначених Митним кодексом вимог митних режимів;
  7. контроль за дотриманням суб’єктами ЗЕД положень законодавства з питань нетарифного регулювання.
  • Такий контроль не проводиться щодо всіх митних оформлень. Він здійснюватиметься за результатами застосування системи управління ризиками.
  • Також здійснення пост-митного контролю можливе лише щодо митних декларацій, оформлення яких завершено не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку здійснення такого контролю.
  • Під час проведення контролю митниця може запитати документи, які не подавались до митного оформлення, але містять відомості, що дозволяють перевірити заявлені у митній декларації дані.
  • Держмитслужба зазначила, що пост-митний контроль не є документальною перевіркою дотримання вимог законодавства України з питань митної справи. Податкові повідомлення-рішення за результатами проведення пост-митного контролю не виносяться.
  • Водночас результати контролю враховуються системою управління ризиками та під час відбору підприємств для проведення документальних перевірок у подальшому.
  • У разі виявлення помилок та/або невідповідностей даних, митниця інформуватиме декларанта про такі невідповідності.

Контекст

У жовтні минулого року Кабмін виключив пункт 14 із Вичерпного переліку підстав, за наявності яких митним органом може проводитися огляд (переогляд) товарів, яким передбачалася можливість надання правоохоронцями обов’язкових до виконання доручень на проведення огляду. 

Офіс бізнес-омбудсмена заявляв, що одна з проблем взаємодії бізнесу з митницею – допуск правоохоронців до товарів декларантів, їхнього перевантаження, розпакування тощо.

Правоохоронці могли звертатися до митників з листами й просити їх провести певні дії або утриматися від цього, призупинити розмитнення. Своєю чергою митники сприймали такі листи-клопотання від правоохоронців як обовʼязкові до виконання. Здебільшого такий митний догляд затримується на доволі значний проміжок часу, особливо це проблематично з товарами, які швидко псуються.

Із 7 листопада 2023 року втратили чинність норми, що передбачали можливість митного оформлення товарів без їх предʼявлення митниці. 

Держмитслужба заявила, що не буде застосовувати огляд 100% транспортних засобів. Натомість залишається ризикоорієнтований підхід. При цьому кількість та моторика спрацювання профілів ризиків не збільшиться, відтак і кількість оглядів не зросте.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні