Категорія
Новини
Дата

Кабмін заборонив правоохоронцям втручатися в митний контроль товарів

Кабмін виключив пункт 14 із Вичерпного переліку підстав, за наявності яких митним органом може проводитися огляд (переогляд) товарів, яким передбачалася можливість надання правоохоронцями обов’язкових до виконання доручень на проведення огляду. Відповідне розпорядження уряду ухвалене 19 вересня, повідомив народний депутат, голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Урядом поставлено крапку в можливості правоохоронців втручатися у процес здійснення митного контролю товарів шляхом направлення доручень митникам щодо здійснення митного огляду товарів та залучення їх до таких оглядів», – зазначив Гетманцев.
  • Голова профільного комітету попросив бізнес інформувати його особисто або комітет про випадки ігнорування правоохоронцями цього рішення уряду або втручання в процес митного оформлення.
  • «Нагадую митникам про відсутність підстав для прийняття будь-яких листів від правоохоронців щодо їх участі в митних процедурах або впливу на них», – наголосив Гетманцев.

Контекст

Раніше офіс бізнес-омбудсмена заявляв, що однією з проблем взаємодії бізнесу з митницею є допуск правоохоронців до товарів декларантів, їхнього перевантаження, розпакування тощо.

Дотепер правоохоронці могли звертатися до митників з листами й просити їх провести певні дії або утриматися від цього, призупинити розмитнення. Своєю чергою митники сприймали такі листи-клопотання від правоохоронців як обовʼязкові до виконання. Здебільшого такий митний догляд затримується на доволі значний проміжок часу, особливо це проблематично з товарами, які швидко псуються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні