Категорія
Новини
Дата

Міжнародні перекази та розрахунки за кордоном. НБУ уточнив валютні обмеження

1 хв читання

Національний банк України уточнив валютні обмеження, щоб мінімізувати непродуктивний відплив капіталу з країни, йдеться у повідомленні регулятора. Зокрема, вони стосуються міжнародних переказів та розрахунків за кордоном. Зміни набувають чинності з 10 травня.

Ключові факти

  • Іноземним інвесторам дозволено переказувати за кордон кошти, що будуть отримані після 1 квітня 2023 року від погашення або сплати доходу за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) України.
  • Дозволено переказ коштів за кордон для виплати аліментів.
  • Тимчасово заборонені розрахунки за кордоном для купівлі цінних паперів, акцій, облігацій та сплати брокерських послуг з використанням карток українських банків. Це не стосується розрахунків картками за інші товари, роботи та послуги.
  • НБУ припиняє щоденні операції з купівлі-продажу євро та проводитиме такі операції виключно в доларах США (НБУ до початку війни проводив такі операції лише в доларах США).
  • Банки зможуть купувати валюту в НБУ у випадку дотримання ліміту загальної довгої відкритої валютної позиції упродовж 10 календарних днів до звернення.
  • Громадяни зможуть продавати банківські метали банкам.

Контекст 

НБУ 24 лютого після оголошення воєнного стану ухвалив постанову №18, якою призупинив роботу валютного ринку України, крім операцій з продажу валюти клієнтами, та зафіксував офіційний курс на 24 лютого 2022 року.

21 квітня Нацбанк запровадив низку обмежень на транскордонні операції громадян. Фізособи можуть здійснювати операції quasi cash, використовуючи лише власну іноземну валюту, в межах ліміту 100 000 грн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні