Категорія
Новини
Дата

НБУ обмежив можливості для відтоку капіталу з країни. Лише за березень було виведено за кордон $1,7 млрд

Національний банк України запровадив низку обмежень на транскордонні операції громадян. Фізособи зможуть здійснювати операції quasi cash, використовуючи лише власну іноземну валюту, в межах ліміту 100 000 грн на місяць. Таким чином НБУ хоче запобігти непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах війни.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Українці зможуть купувати криптовалюти, поповнювати форекс-рахунки, електронні гаманці тощо (операції quasi cash), використовуючи лише власну іноземну валюту. Ліміт на такі операції – 100 000 грн на місяць (у еквіваленті). 
  • Такий же ліміт поширюється на транскордонні P2P-перекази. Такі операції дозволено здійснювати з карток у іноземній валюті.
  • Вимушені переселенці за кордоном мають змогу в межах ліміту в 100 000 грн на місяць здійснювати транскордонні Р2Р-перекази з рахунків, відкритих у національній валюті. Водночас операції quasi cash із таких рахунків тимчасово заборонені.
  • Впроваджені зміни не стосуються розрахунків за товари, роботи та послуги. Вони можуть здійснюватися без обмежень.

Контекст

Значні обсяги купівлі валюти банками для розрахунків із міжнародними платіжними системами тиснуть на валютний ринок, заявляють в НБУ. Зокрема, у березні обсяг чистих перерахувань іноземної валюти українськими банками на користь міжнародних платіжних систем досяг $1,7 млрд, а з початку квітня – $900 млн.

Операції quasi cash переважно використовуються, щоб обійти валютні обмеження НБУ, зокрема для інвестування за кордон, яке в умовах воєнного стану заборонено. В НБУ такі операції називають «непродуктивним виведенням капіталу» з країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні