Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України досягли 11-річного максимуму завдяки надходженням від партнерів

Міжнародні резерви України на 1 травня перевищили $35,9 млрд, повідомила пресслужба Національного банку. Такий обсяг резервів є рекордним за останні 11 років. Більші обсяги резервів було зафіксовано лише у 2008-му та 2011 роках.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У квітні резерви зросли на 13% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі подальшого зниження обсягів чистого продажу валюти Нацбанком і помірних боргових виплат країни в іноземній валюті. 
  • На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло майже $5,9 млрд. З цієї суми: $2,7 млрд – від МВФ; понад $1,6 млрд – макрофін від ЄС; понад $1,2 млрд – від США через трастовий фонд Світового банку; $242,6 млн – від розміщення валютних ОВДП.
  • Уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $446 млн. Крім того, Україна сплатила МВФ $107,4 млн. 
  • У квітні НБУ (відповідно до балансових даних) продав на валютному ринку $1,4 млрд та викупив до резервів $3,7 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з березнем 2023 року на $298,5 млн – до $1,4 млрд. 
  • Обсяги інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти на валютному ринку України знижуються четвертий місяць поспіль. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,7 місяця майбутнього імпорту, зазначили в НБУ.

Контекст

Чотирирічна програма розширеного фінансування МВФ стала частиною історичного загального пакету зовнішньої фінансової підтримки України на суму $115 млрд. Як змінилися відносини Києва з фондом та які нові аспекти співпраці започатковує програма, читайте у колонці голови НБУ Андрія Пишного.

Голова НБУ очікує, що обсяг міжнародної допомоги у 2023 році може перевищити $42 млрд. За словами Пишного, це сприятиме зростанню міжнародних резервів до більш ніж $35 млрд.

Премʼєр Денис Шмигаль заявляв, що міжнародні партнери нададуть Україні $115 млрд довгострокової підтримки. Він вважає, що це забезпечить фінансову стабільність держави і дасть чіткий сигнал Росії, що союзники підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно для перемоги.

Кошти, що їх надають США, ЄС та інші міжнародні донори, можуть забезпечити Україну до кінця поточного року, заявила міністерки фінансів США Джанет Єллен. Якщо війна триватиме, США готові й надалі працювати з партнерами над забезпеченням потреб нашої країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні