Дженнетт Єллен /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Донорських коштів Україні вистачить до кінця 2023 року – міністр фінансів США

Дженнетт Єллен Фото Getty Images

Кошти, що їх надають США, ЄС та інші міжнародні донори, можуть забезпечити Україну до кінця поточного року, повідомляє «Голос Америки» із посиланням на виступ міністерки фінансів США Джанет Єллен. Якщо війна триватиме, США готові й надалі працювати з партнерами над забезпеченням потреб нашої країни.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • МВФ оцінює потреби України в зовнішньому фінансуванні у $115 млрд – у випадку закінчення війни до середини 2024 року.
  • За гіршого сценарію – війна триває до кінця 2025 року – потреби зростуть до $140 млрд, заявив журналістам посадовець МВФ Гевін Грей.
  • Єллен пообіцяла Україні повну підтримку протягом будь-якого часу. «Я переконана, що існує потужна двопартійна підтримка. Це стосується й наших партнерів», – сказала вона.
  • На підтвердження Єллен навела нову програму МВФ, яка є «важливим сигналом про широку міжнародну готовність підтримувати Україну».

Контекст

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків передбачена на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, а навіть трохи збільшує соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. Уряд декларує наміри радикально зменшити роль держави після закінчення війни. Але базовий прогноз на 2023 рік передбачає показник перерозподілу близько 60%.

11 квітня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% будуть спрямовані на сектор національної безпеки і оборони. 

У країні, яка веде активну війну за виживання, на весь 2023-й було заплановано витрат на оборону і безпеку приблизно стільки ж, як витрачено лише у другій половині минулого року. При тому що інтенсивність війни не передбачає жодного зниження порівняно з другою половиною 2022-го, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Це вказує на те, що уряд планував у 2023 році воювати лише пів року. Такі оптимістичні прогнози закладати зарано, принаймні на рівні Кабміну. Тож зростання витрат на війну – адекватний і навіть вимушений крок.

Збільшивши витрати, уряд має збільшити і фінансування цих витрат, наголошує Паращій. За попередньою інформацією від уряду, дефіцит бюджету-2023 після перегляду може зрости на 477 млрд грн (приблизно до 1,73 трлн грн). До цього також треба додати 405 млрд грн запланованих повернень державного боргу, тож уряду треба буде десь знайти загалом 2,14 трлн грн нового фінансування (проти початкового плану з фінансування на рівні 1,67 трлн грн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні