Категорія
Новини
Дата

Міжнародний кримінальний суд розгляне питання видачі ордерів на арешт лідерів ХАМАС та премʼєр-міністра Ізраїлю (доповнено)

2 хв читання

Головний прокурор МКС Карім Ахмад Хан /сайт МКС

Головний прокурор МКС Карім Ахмад Хан Фото сайт МКС

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Ахмад Хан представив обґрунтування та подав клопотання щодо видачі ордерів на арешт керівництва терористичного угруповання ХАМАС, а також керівництва Ізраїлю за звинуваченнями у воєнних злочинах. Про це йдеться у повідомленні на сайті МКС. Тепер колегія суддів МКС має розглянути заяву прокурора. Голова МЗС Ізраїлю назвав заяву прокурора МКС «скандалом історичних масштабів».

Ключові факти

  • Прокурор вимагає видати ордер на арешт для лідерів ХАМАС Яхʼї Сінвара, Мохаммеда Діаба Ібрагіма аль-Масрі, лідера «Бригад Аль-Кассема» Мохаммеда Дейфа, та політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії.
  • Крім того, прокурор МКС вимагає ордери на арешт премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та міністра оборони Йоава Галланта.
  • Звинувачення проти лідерів ХАМАС – злочини проти людяності (винищення, вбивства, катування), воєнні злочини (захоплення заручників, жорстоке поводження із заручниками), зґвалтування та інші акти сексуалізованого насильства і зазіхання на людську гідність. 
  • Ізраїльське керівництво прокурор МКС вважає винним у воєнних злочинах («умисне вчинення дій, що піддають цивільне населення голоду») і, як наслідок, у злочинах проти людяності (убивства, винищення), а також у навмисних атаках проти мирного населення. 
  • Тепер колегія суддів МКС має розглянути заяву Хана про видачу ордерів на арешт.
  • Як зазначає CNN, ордери проти ізраїльських політиків стали першим випадком, коли МКС обрав як мішень вищого керівника близького союзника США. Це рішення ставить Нетаньяху в один ряд із російським диктатором Володимиром Путіним, якому МКС видав ордер на арешт у звʼязку з війною Москви в Україні.
  • Доповнено. Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац назвав «скандалом історичних масштабів» заяву прокурора МКС Каріма Хана, пише The Times of Israel.
  • «У той час як убивці і ґвалтівники з руху ХАМАС скоїли злочини проти людяності щодо наших братів і сестер, прокурор ставить в один ряд премʼєра, міністра оборони Ізраїлю з мерзенними монстрами ХАМАС, подібними до нацистів. Це історичне безчестя, про яке памʼятатимуть завжди», – заявив Кац.
  • Він наголосив, що проінструктував службовців МЗС розгорнути оперативний штаб, що має перешкодити втілити це рішення в життя.
  • Сам Нетаньяху назвав заяву прокурора МКС спробою «звʼязати руки Ізраїлю», позбавивши країну права на захист. «ЦАХАЛ – найморальніша армія у світі, яка бореться виключно за нормами міжнародного права», – заявив премʼєр Ізраїлю.

Контекст

Ізраїль і США не є членами МКС. Однак МКС стверджує, що має юрисдикцію над Газою, Східним Єрусалимом і Західним берегом річки Йордан після того, як палестинські лідери офіційно погодилися дотримуватися основоположних принципів суду в 2015 році.

Ізраїль проводить у секторі Гази повномасштабну військову операцію у відповідь на напад 7 жовтня минулого року на південь країни членів радикальних палестинських угруповань. 

Під час атаки джихадистів загинуло приблизно 1200 осіб, понад 200 ізраїльтян та іноземців було взято в заручники і вивезено в Газу. Понад 130 осіб досі залишаються у полоні. 

Частина міжнародної спільноти звинувачує Ізраїль у винищенні мирних палестинців у Газі. Ізраїльські військові заявляють, що атакують виключно інфраструктуру ХАМАС, і стверджують, що та розміщує свої обʼєкти в густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.

За інформацією підконтрольного ХАМАС міністерства охорони здоровʼя Гази, через ізраїльські обстріли загинуло майже 35 000 палестинців. Незалежного підтвердження цих даних немає.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні