Ізраїльські сили завдали удару по Рафаху на південній околиці Сектору Гази /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ізраїль вирішив продовжувати удари по Рафаху на півдні Гази. Напередодні ХАМАС оголосив про припинення вогню

Ізраїльські сили завдали удару по Рафаху на південній околиці Сектору Гази Фото Getty Images

Бойовики ХАМАС у понеділок погодилися на пропозицію посередників про припинення вогню в Секторі Гази, але Ізраїль заявив, що умови не відповідають його вимогам, і продовжив завдавати ударів по Рафаху, одночасно плануючи продовжити переговори, пише Reuters.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ізраїльські сили завдали удару по Рафаху на південній околиці Сектору Гази з повітря і з землі. Ізраїль наказав евакуювати частину Рафаха, міста на кордоні з Єгиптом, який був останнім притулком для приблизно половини з 2,3 млн жителів Гази.
  • Ізраїль вважає, що в місті знаходиться значна кількість бойовиків ХАМАС, а також, можливо, десятки заручників, і заявляє, що для перемоги необхідно взяти ключове місто. Найближчий союзник Ізраїлю, Сполучені Штати, закликав його не нападати на Рафах, заявивши, що він не повинен робити цього без плану захисту цивільного населення, який ще не представлений.
  • Напередодні ХАМАС повідомив, що його керівник Ісмаїл Ханія поінформував катарських і єгипетських посередників про те, що угруповання прийняло їхню пропозицію про припинення вогню.
  • В офісі премʼєр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу пізніше заявили, що пропозиція про перемирʼя не відповідає вимогам Ізраїлю, але країна відправить делегацію для зустрічі з переговорниками, щоб спробувати досягти угоди. У заяві офісу Нетаньягу додано, що його військовий кабінет схвалив продовження операції у Рафаху. 
  • Міністерство закордонних справ Катару заявило, що його делегація вирушить до Каїру у вівторок, щоб відновити непрямі переговори між Ізраїлем та ХАМАС.
  • Ізраїльський чиновник, який виступав на умовах анонімності, заявив, що пропозиція, схвалена ХАМАС, включає елементи, які Ізраїль не може прийняти.
  • Інший чиновник, поінформований про угоду, повідомив, що ХАМАС погодився на угоду про поетапне припинення вогню та звільнення заручників, запропоновану Ізраїлем 27 квітня, з лише невеликими змінами, які не торкнулися основних частин пропозиції.

Контекст

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС напали на Ізраїль, вбивши близько 1200 людей і викравши ще 252 особи, з яких, згідно з ізраїльськими підрахунками, 133 особи залишаються в полоні в Секторі Гази.

Будь-яке перемирʼя стане першою паузою у бойових діях після тижневого припинення вогню у листопаді, під час якого ХАМАС звільнив близько половини заручників.

З того часу всі зусилля щодо досягнення нового перемирʼя зазнали краху через відмову ХАМАС звільнити заручників без обіцянки остаточного припинення конфлікту, а також через наполегливі вимоги Ізраїлю обговорювати лише тимчасову паузу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні