Категорія
Новини
Дата

МХП наростив виробництво курятини, але скоротив реалізацію. Як війна вплинула на роботу агрохолдингу Юрія Косюка

Агрохолдинг МХП у І кварталі збільшив обсяги виробництва курятини на 5%, внутрішня реалізація впала на 6%, продажі соняшникової олії обвалилися на 41%. Через війну завантаженість птахівничих потужностей було знижено до 80–85%, йдеться у повідомленні МХП за результатами роботи у І кварталі 2022 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підприємства агрохолдингу МХП Юрія Косюка виробили за звітний період 175 640 тонн курячого мʼяса, що на 5% перевищує показник І кварталу 2021 року. 
  • У січні – березні МХП реалізував 159 000 тонн курятини, на 3% більше за показники І кварталу минулого року, при цьому її продажі в Україні скоротилися на 6%, до 66 800 тонн. 
  • Експорт мʼяса птиці збільшився лише на 9% рік до року (очікувалось 15%), до 89 340 тонн мʼяса, переважно за рахунок високого експорту обсягів у січні– лютому 2022 року.
  • Обсяги продажів продукції мʼясопереробки (ковбаси та копченості) в І кварталі знизилися на 21% порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 6015 тонн через зрив постачання сировини й ускладнену логістику.
  • Агрохолдинг скоротив обсяги продажів напівфабрикатів на 5% рік до року – до 4000 тонн.
  • Через обмеження продажів всередині країни, так і за її межі, МХП довелося знизити завантаженість птахівничих потужностей до 80–85%, йдеться у повідомленні.
  • У І кварталі продажі соняшникової олії МХП знизились на 41%, до 32 981 тонн рік до року та зменшились на 59% квартал до кварталу. Головні причини – зменшення частки соняшникового шроту в комбікормі (зміна рецепта) та закриття портів в Україні через війну.
  • МХП засіяв у 2021 році озимими культурами 67 000 га, які перебувають у хорошому стані. Також йде весняна посівна кампанія на 335 000 га, тоді як у 2021 році сівба проводилася на 351 400 га.
  • З початку повномасштабної війни МХП безкоштовно передав у вигляді допомоги близько 11 000 тонн продуктів птахівництва й інших продуктів харчування, а також обладнання, автомобілі, дизпаливо та ін.

Контекст

З початку війни МХП зіштовхнувся із логістичними та інфраструктурними проблемами. Експортний продаж припинився через закриття морпортів, а експортні поставки автомобільним транспортом залишалися практично неможливими, заявили в компанії.

Через ворожі обстріли 12 березня в с. Квітневе (Київська область) виникла пожежа на складі, де зберігалася заморожена м’ясна продукція МХП. Пожежа знищила понад 3000 тонн продукції. Це був найбільший склад в Україні, який використовувався для зберігання заморожених продуктів.

Через бойові дії у Донецькій області у квітні МХП призупинив діяльність «Українського бекону» – м’ясопереробного підприємства потужністю 34 000 тонн на рік. 

МХП – провідний виробник курятини в Україні. Холдинг контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць та вирощування поголівʼя, переробки, збуту, дистрибуції та продажу мʼяса птиці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні