Категорія
Новини
Дата

Moderna подає в суд на Pfizer/BioNTech за порушення патентних прав на вакцину від COVID-19

Moderna подає до суду на Pfizer та її німецького партнера BioNTech за порушення патентних прав при розробці першої вакцини проти COVID-19, схваленої у США, стверджуючи, що вони скопіювали технологію, розроблену Moderna за роки до пандемії, пише Reuters.

Ключові факти

  • Акції Pfizer впали на 1,4%, а акції BioNTech – приблизно на 2%.
  • Як повідомляє Moderna, позов, який вимагає відшкодування грошових збитків у невизначеному розмірі, був поданий до окружного суду США в штаті Массачусетс та до окружного суду Дюссельдорфа в Німеччині.
  • «Ми подаємо ці позови, щоб захистити інноваційну технологічну платформу мРНК, яку ми розробили, вклали мільярди доларів у створення і запатентували протягом десятиліття, що передувало пандемії COVID-19», – заявив генеральний директор Moderna Стефан Бансель.
  • Moderna стверджує, що Pfizer/BioNTech без дозволу скопіювали технологію мРНК, яку Moderna запатентувала в період з 2010 до 2016 років, задовго до того, як COVID-19 зʼявився в 2019-му.
  • На початку пандемії Moderna оголосила, що не забезпечуватиме дотримання своїх патентів на COVID-19, щоб допомогти іншим розробляти власні вакцини, особливо для країн із низьким та середнім рівнем доходу. 
  • Але в березні 2022 року Moderna повідомила, що очікує від таких компаній, як Pfizer та BioNTech, дотримання її прав на інтелектуальну власність. 
  • Moderna заявила, що Pfizer/BioNTech привласнила два типи інтелектуальної власності. Один із них стосувався структури мРНК, другий передбачав порушення, повʼязане з кодуванням повнорозмірного шиповидного білка.

Контекст

Moderna Inc самостійно та Pfizer Inc у партнерстві з BioNTech SE були двома першими групами, які розробили вакцину від коронавірусу.

Компанія Moderna, заснована всього 10 років тому, базується в Кембриджі, штат Массачусетс, була новатором технології вакцинної РНК (мРНК), яка забезпечила безпрецедентну швидкість розробки вакцини проти COVID-19.

Процес затвердження, на який раніше йшли роки, був завершений за місяці, багато в чому завдяки прориву у сфері вакцин мРНК, які вчать людські клітини виробляти білок, що викликає імунну відповідь.

Німецька компанія BioNTech також працювала у цій галузі, коли співпрацювала з американським фармацевтичним гігантом Pfizer.

Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США видало дозвіл на екстрене використання вакцини проти COVID-19 спочатку компанії Pfizer/BioNTech у грудні 2020 року, а через тиждень – компанії Moderna.

Вакцина Moderna від COVID-19 – її єдиний комерційний продукт – принесла цього року дохід у розмірі $10,4 млрд, тоді як вакцина Pfizer принесла близько $22 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні