Юань уперше став другою світовою валютою trade finance, випередивши євро /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Юань уперше став другою світовою валютою trade finance, випередивши євро

1 хв читання

Getty Images

Юань уперше випередив євро і став другою після долара світовою валютою trade finance, зміцнивши глобальні амбіції Китаю, пише Reuters. За даними SWIFT, частка юаня підскочила до 5,8% у вересні з 3,91% на початку року, долар зберіг першість з 84,2%.

Ключові факти

  • Зокрема, світові компанії прямують на боргові ринки Китаю, випускаючи рекордні обсяги облігацій, номінованих у юанях, і займаючи великі суми грошей у банків материкового Китаю.
  • Таким чином вони одержують вигоду з мінімальних процентних ставок у юанях, поки вартість фінансування в інших країнах різко зростає.
  • Компанії та банки залучають рекордні суми коштів через облігації в юанях, випущені в материковому Китаї та Гонконгу.
  • Зростання їх запозичень у китайських банків призвело до того, що юань випередив євро і став другою за величиною валютою, що використовується в глобальному торговому фінансуванні, що дало поштовх амбіціям Пекіна з інтернаціоналізації юаня.
  • Іноземні компанії, серед яких BMW та Crédit Agricole, а також закордонні підрозділи китайських фірм за 10 місяців року зайняли рекордні $17,3 млрд (125,5 млрд юанів) у так званих «панда-бондах», на 61% більше, ніж рік тому. Сума схожих запозичень у Гонконгу теж рекордна – 343 млрд юанів за вісім місяців (на 62% більше, порівняно з минулим роком).
  • Аналітики вказують на обмежене використання та обіг доходів від міжнародних облігацій у юанях і кажуть, що передчасно говорити про інтернаціоналізацію.

Контекст

Цьогоріч китайський юань вперше став найбільш торгованою валютою в Росії замість долара. Зокрема, у лютому юань уперше перевершив долар за місячним обсягом торгів, а в березні різниця стала ще помітнішою.До вторгнення РФ в Україну обсяг торгів юанем на російському ринку був мізерний.

Перехід відбувся після того, як цього року додаткові санкції торкнулися тих небагатьох російських банків, які зберегли можливість транскордонних переказів у доларах та інших валютах країн, визнаних Кремлем як «недружні». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні