Юань уперше став другою світовою валютою trade finance, випередивши євро /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Юань уперше став другою світовою валютою trade finance, випередивши євро

Getty Images

Юань уперше випередив євро і став другою після долара світовою валютою trade finance, зміцнивши глобальні амбіції Китаю, пише Reuters. За даними SWIFT, частка юаня підскочила до 5,8% у вересні з 3,91% на початку року, долар зберіг першість з 84,2%.

Ключові факти

  • Зокрема, світові компанії прямують на боргові ринки Китаю, випускаючи рекордні обсяги облігацій, номінованих у юанях, і займаючи великі суми грошей у банків материкового Китаю.
  • Таким чином вони одержують вигоду з мінімальних процентних ставок у юанях, поки вартість фінансування в інших країнах різко зростає.
  • Компанії та банки залучають рекордні суми коштів через облігації в юанях, випущені в материковому Китаї та Гонконгу.
  • Зростання їх запозичень у китайських банків призвело до того, що юань випередив євро і став другою за величиною валютою, що використовується в глобальному торговому фінансуванні, що дало поштовх амбіціям Пекіна з інтернаціоналізації юаня.
  • Іноземні компанії, серед яких BMW та Crédit Agricole, а також закордонні підрозділи китайських фірм за 10 місяців року зайняли рекордні $17,3 млрд (125,5 млрд юанів) у так званих «панда-бондах», на 61% більше, ніж рік тому. Сума схожих запозичень у Гонконгу теж рекордна – 343 млрд юанів за вісім місяців (на 62% більше, порівняно з минулим роком).
  • Аналітики вказують на обмежене використання та обіг доходів від міжнародних облігацій у юанях і кажуть, що передчасно говорити про інтернаціоналізацію.

Контекст

Цьогоріч китайський юань вперше став найбільш торгованою валютою в Росії замість долара. Зокрема, у лютому юань уперше перевершив долар за місячним обсягом торгів, а в березні різниця стала ще помітнішою.До вторгнення РФ в Україну обсяг торгів юанем на російському ринку був мізерний.

Перехід відбувся після того, як цього року додаткові санкції торкнулися тих небагатьох російських банків, які зберегли можливість транскордонних переказів у доларах та інших валютах країн, визнаних Кремлем як «недружні». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні