Категорія
Новини
Дата

Morgan Stanley прогнозує Росії дефолт у квітні

Американська фінансова корпорація Morgan Stanley вважає, що Росія вже найближчими місяцями ризикує втратити платоспроможність. За прогнозами аналітиків, дефолт може оголошений вже 15 квітня, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Головні факти:

  • Шанси Росії сплатити свій зовнішній борг зменшуються мірою падіння цін на облігації, рецесії, що насувається в країні, і накопичення різних обмежень на платежі після вторгнення в Україну.
  • «Ми розглядаємо дефолт як найімовірніший сценарій», – написав Саймон Уевер, глобальний керівник компанії зі стратегії суверенного кредитування ринків, що розвиваються, в записці.
  • Morgan Stanley вважає, що на Росію чекає дефолт, схожий на дефолт у Венесуелі. «У разі дефолту, сценарій навряд чи буде схожим на звичайний. Натомість з Венесуелою, мабуть, найкраще порівняння», – йдеться в записці.
  • Агентство зазначає, що дефолт може настати вже 15 квітня, після закінчення 30-денного пільгового періоду з купонних виплат, які російський уряд має виплатити за доларовими облігаціями з погашенням у 2023 та 2043 роках. Несплата може бути повʼязана з небажанням Росії платити іноземним кредиторам через санкції, введені США та їхніми союзниками.
  • За даними Morgan Stanley, існує невизначеність щодо того, чи банки США зможуть приймати купонні виплати від Міністерства фінансів Росії.

Контекст:

Виплати іноземним інвесторам залежатимуть від санкцій, введених проти Росії, та «виключень, встановлених відповідними ліцензіями та дозволами», повідомляє Мінфін Росії.

Минулого тижня рейтингові агентства синхронно знизили довгострокові суверенні рейтинги Росії у валюті до рівня нижче інвестиційного, тобто «сміттєвого», з негативним прогнозом: S&P – з BB+ до CCC- (4 березня), Moodyʼs – з Ваа3 до B3 (3 березня), Fitch – з ВВВ до В (3 березня).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні