Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України. /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

МВФ не дозволяє Україні запровадити податок на виведений капітал. Чи завадить це запуску ДіяСіty

Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України. Фото УНІАН

Чи стане необхідність виконання Меморандуму з МВФ перешкодою для запуску ДіяСіty

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У листопаді зʼявилася інформація про те, що у Меморандумі між Україною та МВФ є заборона на запровадження Україною податку на виведений капітал. Дослівно це виглядає так: «Після детального технічного вивчення, ми не будемо здійснювати кроки щодо заміни чинного податку на прибуток підприємств (CPT) податком на розподілений прибуток (DPT) або податком на виведений капітал (ECT).»

Ця інформація важлива, тому що податковий режим ДіяСіty, який планується запровадити вже з січня 2022 року, містить можливість заміни податку на прибуток податком на виведений капітал як одну з ключових пільг. Тому виникає питання, чи не стане Меморандум із МВФ перешкодою для запуску ДіяСіті, до якого залишилося менше місяця?

Найімовірніше, ні. На що є кілька причин.

  1. Глобально ДіяСіty діє за галузевою ознакою — він поширюється лише на IT-компанії і не поширюється на інші галузі. Тому запровадження для IT-компаній особливого податкового режиму не свідчить про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.
  2. В ДіяСіty податок на прибуток не замінюється податком на виведений капітал — за бажанням, IT-компанія в рамках ДіяСіty зможе сплачувати податок на прибуток на загальних підставах. Отже, сплата цього податку є альтернативою сплаті податку на прибуток (яку платник податків вибирає на власний розсуд), а не його заміною.
  3. У рамках ДіяСіty, строго кажучи (виходячи з літери закону), не запроваджується податок на виведений капітал, а запроваджується сплата податку на особливих умовах, що передбачає сплату податку лише у момент розподілу дивідендів або здійснення інших операцій, які будуть зазначені у Податковому кодексі. Тобто податок на виведений капітал у рамках ДіяСіті – це назва, яку використовують для спрощення, тоді як цей податок має зовсім іншу назву.

Податковий блок ДіяСіті не суперечить меморандуму МВФ. Тому відсутні жодні формальні підстави для відмови у запуску ДіяСіty з 2022 року, як і планувалося раніше.

Проте на 3 грудня податковий блок ДіяСіty все ще не прийнятий. У грудні для голосування залишився останній пленарний тиждень (пленарні засідання з 14 до 17 грудня включно). Отже, це останній шанс для його прийняття та запуску ДіяСіty з січня 2022 року.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні