Категорія
Новини
Дата

МЗС Росії погрожує виходом із зернової угоди. У Москві виставили низку умов

Чорноморську «зернову ініціативу» продовжено на 60 днів, а не на 120, як передбачається початковими домовленостями. Про це йдеться у заяві МЗС Росії. Там погрожують вийти з угоди, якщо не буде виконано низку умов.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «У звʼязку з відсутністю зрушень у реалізації Меморандуму Росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту в Москві ухвалили рішення скоротити період чергової пролонгації до 60 днів, тобто до 18 травня», – йдеться у заяві.
  • В МЗС РФ заявили, що свою позицію офіційно доводили до турецької та української сторін та представників ООН.
  • Подальше продовження ініціативи залежатиме від прогресу в реалізації умов у контексті імплементації Меморандуму Росія-ООН, йдеться у заяві МЗС РФ. 
  • Зокрема, там вимагають: перепідключення «Россєльхозбанку» до SWIFT; поновлення постачання сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування; скасування обмежень на страхування та перестрахування плюс зняття заборони на доступ до портів; відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті-Одеса»; розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, повʼязаних з виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив. 
  • У разі невиконання цих умов РФ погрожує вийти з угоди.

Контекст

22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Росії та Туреччини відбулося підписання документів про створення коридору для вивезення зерна з трьох портів – Чорноморська, Одеси та Південного. Наприкінці лютого повідомлялося, що обсяг експорту українського продовольства в рамках зернової угоди перевищив 22 млн т. Дія ініціативи закінчується 18 березня цього року.

13 березня заступник голови МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що Росія не має заперечень проти продовження «зернової ініціативи», але тільки на 60 днів, подальша позиція визначатиметься залежно від ситуації з російським сільськогосподарським експортом.

У відповідь на це віцепремʼєр Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії «зернової угоди» тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, продовження зернової угоди є «жестом доброї волі» з боку Москви. Туреччина тоді заявила, що переговори ще тривають.

Україна пропонувала продовжити «зернову угоду» на рік, але партнери відповіли, що для цього потрібно підписувати угоду зі всіма сторонами, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes.

Угода по «зерновій ініціативі» пролонгована ще на 120 днів, повідомив 18 березня віцепрем’єрміністр з відновлення України Олександр Кубраков. Він подякував Генсеку ООН Антоніу Гуттерішу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також всім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документа ще на чотири місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні